Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Βραβεία

Στόχος του προγράμματος αυτού είναι η κινητοποίηση μαθητών, εκπαιδευτικών, γονιών και περιοίκων. Κινητήριος δύναμη είναι το σχολείο αλλά η δράση εξακτινώνεται στα σπίτια, στο δρόμο, τη γειτονιά. Δράσεις Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και αναβάθμισης ποιότητας ζωής γίνονται στα σχολεία ευτυχώς αρκετές. Η πρόκληση ειναι να πάμε ένα βήμα παραπέρα. Να γίνουμε φορείς αλλαγής και κινητοποίησης στο ευρύτερο περιβάλλον της γειτονιάς και να μπολιάσουμε την περιβαλλοντική διάσταση της δράσης μας με τη διάσταση της αλληλοβοήθειας, της αλληλεγγύης και της ενίσχυσης των δεσμών μεταξύ των ανθρώπων που ζούνε κοντά ο ένας στον άλλον. Κατά κάποιο τρόπο δίνουμε μια νέα διάσταση στην έννοια της "ενορίας"  ως κοινότητας ενεργών πολιτών.

Οι μαθητές εργάζονται με σοβαρότητα όταν ξέρουν ότι η προσπάθειά τους θα βγει εκτός των τειχών του σχολείου. Ότι στόχος τους δεν είναι μόνο η μάθηση αλλά και η κοινωνική δράση. Είναι όμως σημαντικό να μην επικεντρωθούν στα βραβεία αλλά στον στόχο της προσπάθειας. Ως εκπαιδευτικοί φροντίστε η επιλογή της δράσης σας να προέρχεται μετά από συζήτηση με τους μαθητές και στοχασμό. Τι θέλουμε να πετύχουμε; Γιατί θέλουμε να κινητοποιήσουμε γονείς, γείτονες, και άλλους φορείς; Πώς μπορεί να αποκτήσει πάλι νόημα η λέξη "γειτονιά"; Σε ποιες προκλήσεις της δικής μας γειτονιάς απαντάμε; Τι μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας, ως σχολείο, και τι με τη βοήθεια άλλων;  

Αν προηγηθεί μια τέτοια συζήτηση, οι μαθητές θα επικεντρωθούν στην υλοποίηση των ιδεών τους και όχι στα βραβεία. Τα βραβεία ας είναι μια ευχάριστη έκπληξη αν έρθουν, όχι ο στόχος. Αγωνιζόμαστε γιατί το πιστεύουμε και όχι για τα βραβεία. Ωστόσο θα τιμήσουμε τα σχολεία που  θα υλοποιήσουν τις περισσότερες και πιο αποτελεσματικές δράσεις στα τρία επίπεδα (σχολείο/σπίτι/γειτονιά) απονέμοντας, στο τέλος της χρονιάς, το Χρυσό,το Αργυρό και το Χάλκινο πάντα. Τα βραβεία θα δίνονται στο τέλος κάθε σχολικής χρονιάς.