Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είμαστε ό, τι τρώμε; Συζητάμε ζωντανά!

Είμαστε ό, τι τρώμε; Συζητάμε ζωντανά!
Υπάρχει ένα πρότυπο διατροφής που κοστίζει λίγο, αλλά έχει θετικό πρόσημο στην υγεία μας και το περιβάλλον; Ποια είναι η μαγική συνταγή της μεσογειακής διατροφής και τι είναι το οικολογικό αποτύπωμα των τροφίμων;  Τι πρέπει να θυμόμαστε για την εποχικότητα των φρούτων και των  λαχανικών και ποια ψάρια πρέπει να προτιμάμε και γιατί; Επίσης, τι ξέρουμε για τα βιολογικά προϊόντα και ποια ιστορία διηγούνται οι ετικέτες των τροφίμων;
 
Την Πέμπτη 3 Απριλίου 2014, στις 19:45, συζητάμε ζωντανά από το studio του Garage TV με έξι ειδικούς στο ζήτημα της διατροφής όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε ως συνειδητοποιημένοι καταναλωτές. Συγκεκριμένα οι: Βασιλική Κωσταρέλλη (Επίκουρη Καθηγήτρια, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Νίκος Γιαννακούρης (Αναπληρωτής Καθηγητής, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο), Χαρίκλεια Μινώτου (Βιοκαλλιεργήτρια, Πρόεδρος IFOAM-AgriBioMediterraneo), Ηλίας Καλλίας (Επιστημονικός σύμβουλος του WWF Ελλάς για θέματα αλιείας), Μαριάννα Χριστοφή (Αρχισυντάκτρια της ιστοσελίδας "Νηστικό αρκούδι"), και η Εύα Μονοχάρη (Food blogger - "Funky Cook"), θα συζητήσουν για ποικίλα θέματα διατροφής, δίνοντάς μας τροφή για σκέψη.
 
Αυτή τη φορά μάλιστα πέντε μέλη από την κοινότητα της Καλύτερης Ζωής θα έχουν τη δυνατότητα να παραβρεθούν στο στούντιο για έναν άμεσο διάλογο με τους ειδικούς. Οι πολίτες και οι δημοσιογράφοι που έχουν ερωτήσεις προς απάντηση ή σχόλια προς συζήτηση, μπορούν να τα στείλουν στο info@kalyterizoi.gr ή να τα υποβάλουν μέσω Facebook. Μπορείτε να  δείτε το live εδώ.
 
Γιατί «Καλύτερη διατροφή»;
 
Παγκοσμίως, οι διατροφικές συνήθειες επηρεάζουν την υγεία, την οικονομία και φυσικά την περιβαλλοντική ισορροπία του πλανήτη. Η παραγωγή και κατανάλωση τροφίμων με τον σημερινό ρυθμό (ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες), σύντομα θα οδηγήσει σε αδιέξοδο, κυρίως από πλευράς φυσικών πόρων. Σημειώνεται εδώ ότι το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2, σημαντικά προβλήματα ρύπανσης, αλλά και η υποβάθμιση της βιοποικιλότητας και των φυσικών πόρων συνδέονται με την παραγωγή τροφίμων. Η αξία της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων ανερχόταν το 2012 σε 4,2 τρις δολάρια, με αυξητικές μάλιστα τάσεις, ενώ στην Ελλάδα, σύμφωνα με την Eurostat, η διατροφή απορροφά το 16% του συνολικού προϋπολογισμού ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, Από την άλλη, χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, η Ελλάδα σημειώνει μαζί με την Κύπρο, την Ισπανία και το Ηνωμένο Βασίλειο τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε νέους ηλικίας 10 έως 18 ετών στην Ευρώπη.
 
Με αυτά τα στοιχεία ως εφαλτήριο και με στόχο μία διατροφή που θα είναι βιώσιμη και φιλική προς το περιβάλλον και τον οικογενειακό προϋπολογισμό, η Καλύτερη Ζωή ανοίγει τον φάκελο «Καλύτερη διατροφή» και παρουσιάζει τρόπους και ιδέες για να τρεφόμαστε πιο υγιεινά, πιο οικονομικά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον. 
 
Περισσότερες πληροφορίες
Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 987 (εσωτ: 152) κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr  
Βίκυ Μπαρμπόκα, Υπεύθυνη Επικοινωνίας πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή» WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, v.barboka@wwf.gr    
 
Σημειώσεις προς συντάκτες
1. Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες για τη μεσογειακή διατροφή και την πυραμίδα της.
2. Βρείτε εδώ αναλυτικό πληροφοριακό υλικό για το οικολογικό αποτύπωμα σε συνάρτηση με τη διατροφή.
3. Δείτε εδώ το website της Καλύτερης Ζωής.
4. Ακολουθήστε την «Καλύτερη Ζωή» σε Facebook, Twitter και YouTube.