Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Tips and tricks: Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τα φρέσκα τρόφιμα

Tips and tricks: Μάθε πώς να ξεχωρίζεις τα φρέσκα τρόφιμα

Της Γεωργίας Δουκοπούλου,Διατολόγου-Διατροφολόγου

Μα και ποιος δεν θα ήθελε να μπορεί καθημερινά να έχει στο πιάτο του τα πιο φρέσκα τρόφιμα; Επειδή σίγουρα το πιο ντόπιο και φρέσκο είναι αυτό που πρέρχεται από τον κήπο ή το παρτέρι μας και ο καλύτερος και φτηνότερος τρόπος για να φάμε φρέσκο ψάρι είναι να το αλιεύσουμε μόνοι μας, κάτι που βέβαια δεν είναι εφικτό για τους περισσότερους από μας, να τι πρέπει να προσέχουμε ώστε να διαλέγουμε σωστά τα τρόφιμα που πρόκειται ν’ αγοράσουμε, για να τρώμε νόστιμα και να μην μας πιάσει και κανείς «κότσο»!

Τα ωμά φρούτα και λαχανικά θα πρέπει να έχουν ζωηρό χρώμα, σκληρή υφή και να μην είναι χτυπημένα στο εξωτερικό τους. Μαλακά στην υφή σημαίνει ότι είναι πολύ ώριμα, άρα χαλούν και πιο γρήγορα. Χτυπήματα στη φλούδα, ιδιαίτερα στα φρούτα, επιτρέπουν να εισχωρήσουν μικρόβια στο εσωτερικό τους, τα οποία θα τα αποσυνθέσουν και πιο γρήγορα. Καλό είναι να αγοράζουμε φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από κοντινές στην περιοχή μας καλλιέργειες, ώστε να μην έχουν διανύσει μεγάλη απόσταση για να φτάσουν σε εμάς.

Το κρέας θα πρέπει να έχει ζωηρό κόκκινο χρώμα, στην περίπτωση του μοσχαριού, αρνιού και κατσικιού, ή ροδαλό, στην περίπτωση του χοιρινού. Όσο πιο ανοιχτόχρωμο είναι το κρέας τόσο πιο νεαρό συνήθως είναι το ζώο. Σε καμία περίπτωση δεν αγοράζουμε κρέας που έχει πάρει χρώμα σκούρο κόκκινο-καφέ. Σημαίνει ότι η αιμοσφαιρίνη του έχει οξειδωθεί, δείγμα ότι έχει κοπεί πριν από αρκετό καιρό. Εξαιρείται το κυνήγι, που έχει εκ φύσεως πιο σκούρο χρώμα.

Επίσης, το κρέας που περνά από επεξεργασία, όπως ο κιμάς και το σνίτσελ, πρέπει να ετοιμάζεται οπωσδήποτε παρουσία μας και αφού πρώτα έχουμε επιλέξει το κομμάτι που ο κρεοπώλης θα επεξεργαστεί. Κυρίως ο κιμάς, πρέπει να καταναλώνεται άμεσα μετά την αγορά του, καθώς λόγω της μεγάλης του επιφάνειας αλλοιώνεται ταχύτερα και είναι προτιμότερο να μην φυλάσσεται στην κατάψυξη.

Τα ψάρια θα πρέπει να έχουν καταρχάς τη συνήθη οσμή (όχι δυσάρεστη, που να θυμίζει αποσύνθεση), το χρώμα τους θα πρέπει να είναι έντονο με μεταλλική στιλπνότητα και αποχρώσεις της ίριδας και το σώμα τους θα πρέπει να είναι σκληρό, έτσι ώστε όταν το πατούμε με το δάκτυλο, τα αποτυπώματα να εξαφανίζονται και το σώμα του ψαριού να επανέρχεται. Τα μάτια θα πρέπει να είναι γυαλιστερά με λαμπρό χρυσίζοντα χρωματισμό, τα βράγχια να είναι κόκκινα ή ροδαλά με φυσιολογική οσμή.

Στα κεφαλόποδα (χταπόδι, σουπιά, καλαμάρι), θα πρέπει η επιφάνειά τους να είναι υγρή και λαμπερή, με ανθεκτικά πλοκάμια- να μην αποκολλώνται εύκολα, οσμή χαρακτηριστική και όχι δυσάρεστη, με σάρκα συμπαγή με λευκό χρωματισμό.

Τα μαλάκια (μύδια, στρείδια, γυαλιστερές) θα πρέπει να έχουν κλειστό κέλυφος, που στο εσωτερικό τους θα υπάρχει θαλασσινό διαυγές νερό και η σάρκα θα πρέπει να είναι προσκολλημένη πάνω στη θυρίδα. Κατά το βρασμό, όσα από αυτά δεν ανοίξουν θα πρέπει να απορρίπτονται.

Τα οστρακόδερμα (καραβίδες, γαρίδες, αστακοί, καβούρια) θα πρέπει να έχουν όστρακο έφυγρο και λαμπερό, πόδια ισχυρά προσκολλημένα και δύσκαμπτα, μάτια λαμπερά και μαύρα, σάρκα άσπρη ή ασπροκίτρινη και οσμή χαρακτηριστικά ευχάριστη.

Τέλος, τα φρέσκα αυγά ημέρας, εάν βυθιστούν σε δοχείο με νερό, μένουν σε οριζόντια στάση. Το αυγό 1 εβδομάδας όταν τοποθετηθεί στο ίδιο δοχείο παίρνει μια πλάγια κλίση- σχεδόν όρθια, ενώ το αυγό μήνα έχει κάθετη στάση. Αν το αυγό επιπλέει στο νερό και δεν βυθίζεται σημαίνει ότι είναι διάρκειας πάνω από μήνα. Ακόμα, εάν σπάσουμε το αυγό, ο κρόκος του φρέσκου αυγού είναι βολβώδης, ημισφαιρικός και διαχωρίζεται από το ασπράδι, ενώ το ασπράδι θα πρέπει να είναι καθαρό, διαυγές και ζελατινώδους υφής.

* Το άρθρο προέρχεται από το Νηστικό Αρκούδι.
 

Βιβλιογραφία:

1. Kadera, Α., Zagory, D., Kerbel, E., Wang, C., (1989). Modified atmosphere packaging of fruits and vegetables. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, Vol. 28(1), pp.1-30

2. Smith, S., Kantor, L., (2001). Choose a Variety of Fruits and Vegetables Daily: Understanding the Complexities. The Journal of Nutrition, Vol.131(2), pp. 487-501

3. Grunert, K., (2006). Future trends and consumer lifestyles with regard to meat consumption. Meat Science, Vol.74(1), pp. 149–160

4. Johnston, R., Wessells, J., Donath, C., Asche, F., (2001). Measuring Consumer Preferences for Ecolabeled Seafood: An International Comparison. Journal of Agricultural and Resource Economics, Vol. 26(1), pp. 20-39

5. Leclero, J., Bailey, L., (1990). Fresh, frozen and dried eggs and egg products- their uses in baking and for other purposes. Cereal Chemistry, Vol. 17(1), pp. 279-312

 

Photo (c) Flickr/Caden Crawford