Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Αποτύπωμα τροφίμων πριν και μετά τη φάρμα!

Αποτύπωμα τροφίμων πριν και μετά τη φάρμα! (Photo: Flickr/Eduardo Amorin)

Η αποστολή που σας καλέσαμε πριν λίγες μέρες να αναλάβετε αφορά τον περιορισμό των τροφοχιλιόμετρων. Δηλαδή με άλλα λόγια, σας καλέσαμε να προτιμάτε τοπικά κι εποχικά προϊόντα ώστε να περιοριστεί ο αριθμός των χιλιομέτρων που διανύουν τα τρόφιμα πριν φτάσουν στο πιάτο μας.

Όμως προσοχή! Ο περιορισμός των τροφοχιλιομέτρων δεν σημαίνει πως μηδενίζονται όλες οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις που σχετίζονται με την παραγωγή, επεξεργασία και διανομή τροφίμων. Κι αυτό γιατί για πολλά τρόφιμα οι περισσότερες επιπτώσεις προκαλούνται κυρίως κατά το στάδιο της παραγωγής κι όχι της διανομής. Για παράδειγμα, το οικολογικό αποτύπωμα του κρέατος και των γαλακτοκομικών προέρχεται κυρίως στο στάδιο της εκτροφής των ζώων, από τα οποία θα πάρουμε το τελικό προϊόν (κρέας, γάλα κτλ).

Πιο κάτω δημοσιεύουμε για εσάς ένα γράφημα με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε όλη την αλυσίδα παραγωγής ορισμένων τροφίμων. Πριν και μετά τη φάρμα! Δείτε πόσο ψηλά είναι το κρέας και παρατηρήστε πόσο μεγάλες είναι οι επιπτώσεις της παραγωγής σε σχέση με τη διανομή!

Επομένως όταν μιλάμε για τροφοχιλιόμετρα αναφερόμαστε σε ένα μικρό κομμάτι της μεγάλης εικόνας. Στην εξίσωση λοιπόν προσθέστε το στάδιο της παραγωγής των προϊόντων και σκεφτείτε… μεσογειακά.

Η μεσογειακή διατροφή πρεσβεύει την κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και λιγότερου κρέατος. Αν την υιοθετήσετε κι επιλέξετε τοπικά είδη θα έχετε κάνει ένα μεγάλο βήμα για καλό σκοπό. Τόσο για την υγεία σας, όσο και για το περιβάλλον και την τοπική οικονομία! Win-win!

Εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα στάδια παραγωγής προϊόντων

Photo (c) Flickr/Eduardo Amorin