Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

στο σχολείο

Σκουπίδια: τα τρία R (Reduce, Reuse, Recycle) στην πράξη

Τα απορρίμματά μας δείχνουν τις καταναλωτικές μας συνήθειες. "Εικονογραφούν" την καταναλωτική κουλτούρα του ατόμου, του νοικοκυριού, του σχολείου της εταιρείας, της δημόσιας υπηρεσίας, της χώρας! Πριν βιαστούμε να περάσουμε στην ανακύκλωση ας δούμε αν μπορούμε να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών ή αν υπάρχουν πράγματα που θα μπορούσαμε αν επαναχρησιμοποιήσουμε. Θα αφιερώσουμε λίγο χρόνο στην έρευνα. Επί μία εβδομάδα θα παρακολουθήσουμε τι σκουπίδια παράγει το σχολείο. Θα μετρήσουμε πόσες σακούλες σκουπιδιών βγάζουμε στον κοινό κάδο και πόσες στην ανακύκλωση την εβδομάδα. Μπορούμε να ζητήσουμε τη συνεργασία των υπεύθυνων καθαριότητας του σχολείου.

Ας φτιάξουμε έναν πύργο με αυτά για να τον βλέπουν όλοι στο σχολείο! Πόσο ψηλά φτάνει;Θα φωτογραφίσουμε το έργο μας και θα φτιάξουμε μια αφίσα για να ευαισθητοποιήσουμε όλο το σχολείο. Θα προσδιορίσουμε τι ποσοστό ανακυκλώνεται και τι καταλήγει στον κοινό σκουπιδοτενεκέ. Ποιο είναι το προφίλ των σκουπιδιών; Τι ποσοστό είναι χαρτί, τι υπολείμματα τροφής, τι υπολείμματα συσκευασιών, ξεχασμένα αντικείμενα κλπ. Είναι ευκαιρία για ασκηθούμε στα μαθηματικά, στα ποσοστά και στη δημιουργία γραφιστικών απεικονίσεων! Τι συμπεράσματα μπορούμε να βγάλουμε για τις καταναλωτικές συνήθειες του σχολείου; Υπάρχει σπατάλη; Υπάρχουν περιθώρια μείωσης του όγκου των σκουπιδιών, αύξησης της επανάχρησης και (ως τελική λύση) αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης; (Ας μην κάνετε το συνηθισμένο λάθος να θέσουμε ως στόχο την αύξηση της ανακύκλωσης. Θα καταλήξουμε να πετάμε περισσότερα σκουπίδια για να αυξήσετε το ποσοστό της ανακύκλωσης!)

Θα χαράξουμε μια στρατηγική μείωσης του όγκου των σκουπιδιών ανάλογα με τα ευρήματά μας. Σκοπός να εμπνεύσουμε όλο το σχολείο για τη συλλογική προσπάθεια. Ας δημιουργήσουμε μια κουλτούρα όπου όποιος πετάει κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά ή κάτι που ανακυκλώνεται στα κοινά σκουπίδια ή όποιος δεν κάνει σωστά ανακύκλωση θα εισπράττει βλέμματα αποδοκιμασίας! Στόχος δεν είναι βέβαια να αισθανθεί κανείς άσχημα. Αλλά να λειτουργήσει η συλλογική πίεση για σωστή συμπεριφορά.Ανακοινώνουμε τη στρατηγική και την εφαρμόζουμε. Μετράμε τα αποτελέσματα.

Επικοινωνούμεμε τις αρμόδιες δημοτικές αρχές για να μας βοηθήσουν. Η τοποθέτηση κάδου ανακύκλωσης δεν είναι λύση αν δεν υπάρχει τακτική αποκομιδή. Ας ρωτήσουμε, ας μάθουμε,ας πιέσουμε αλλά σίγουρα πρέπει να κάνουμε κι εμείς τη δουλειά που μας αναλογεί.

Αν εχετε απορίες σχετικά με το τι ανακυκλώνεται στους μπλε κάδους, πως και γιατί θα βρειτε εδώ σχετικό βίντεο και πολλά παινίδια και δραστηριότητες.

Και κάποια παραδείγματα για έμπνευση:
Διαχείριση απορριμάτων στην Πετρούσα
Ένα πρόγραμμα ΠΕ για τα απορρίματα: Μελέτειο Δημοτικό Σχολείο Λυθροδόντα
Πρόγραμμα ΠΕ για την μείωση απορριμάτων και την ανακύκλωση από το 3ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία