Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

στο σπίτι

Πρασινίζουμε τις στέγες ή τις ταράτσες μας

Υπήρχε παλία ένα τραγούδι του Χατζή που έλεγε "Όταν κοιτάς από ψηλά, μοιάζει η γη με ζωγραφιά". Για πόσες από τις πόλεις μας άραγε μπορούμε ακόμα να το πούμε αυτό; Ίσως υπάρχει τρόπος να τις ...ξαναζωγραφίσουμε και ταυτόχρονα να κάνουμε καλό στο περιβάλλον και στην τσέπη μας.
Μήπως στο σπίτι μας το καλοκαίρι η ζέστη είναι ανυπόφορη και το χειμώνα ποτέ δεν ζεσταινόμαστε αρκετά; Όμως αντί να γεμίσουμε το σπίτι με κλιματιστικά και να αδειάσουμε ταυτόχρονα την τσέπη μας η λύση θα μπορούσε να είναι πιο μακροχρόνια, καλύτερης αισθητικής και ουσιαστικότερη: θα σκεφτόμασταν ποτέ να μονώσουμε την ταράτσα μας με ... πράσινο;

Τα οφέλη είναι πολλά και αποδεδειγμένα με σχετικές έρευνες. Οι πράσινες στέγες των κτιρίων, συμβάλλουν σημαντικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα και στην αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου. στην μείωση της ρύπανσης της ατμόσφαιρας και της σκόνης, της ηχορύπανσης και της απορροής των υδάτων έως και 90%,. Η μείωση ρεύματος για ψύξη και θέρμανση σε ένα διαμέρισμα που βρίσκεται κάτω από μια πράσινη στέγη μειώνεται έως και 30% τους καλοκαιρινούς μήνες και κατά 10% τους χειμερινούς ενώ πχ για ένα πενταόροφο κτήριο η συνολική εξοικονόμηση ανέρχεται σε 5% έως 10%. Ταυτόχρονα βελτιώνεται η αισθητική του κτιρίου ενώ ανάλογα με το τι έχουμε επιλέξει να φυτέψουμε μπορούμε να έχουμε αρωματικά και οπωροκηπευτικά για το τραπέζι μας!

Ηρθε η ώρα οι μαθητές να πείσουν τις οικογένειες τους να πρασινίσουν το σπίτι τους. Ας γίνουμε η τάξη που έπεισε τις περισσοτερες οικογένειες να πρασινίσουν την ταράτσα τους, Θα κάνουμε επικοινωνιακή εκστρατεία και θα ανεβάσουμε φωτογραφίες του πριν και του μετά της γειτονιάς μας. Εμπνεύστε τους μαθητές, συντονίστε τη δράση καταγράψτε τα αποτελέσματα με φωτογραφίες κια αριθμούς.
Εδώ μπορείτε να κατεβάσουμε τις Κατευθυντήριες Οδηγίες για την Φυτοτεχνική Μελέτη, την Κατασκευή και τη Συντήρηση των φυτεμένων Δωμάτων/Στεγών.

Κι εδώ θα βρούμε πολλές ακόμα πληροφορίες:
Πράσινες στέγες
Κήποι στην πόλη
Φάρμες της μπροστινής αυλής
Ενώ ένα επιτυχημένο παράδειγμα στο κέντρο της πόλης θα βρείτε εδώ.

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία