Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

στο σπίτι

Οικολογικά Χριστούγεννα

Ας δώσουμε μια άλλη διάσταση στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή στο σχολείο και στο σπίτι.

Αντιστεκόμενοι στην καταναλωτική μανία των ημερών και ανακαλύπτοντας το νόημα του δώρου μέσα από την Ανταλλαγή. Ας ανταλλάξουμε αντικείμενα που είχαν μια αξία για μας, είναι σε καλή κατάσταση και είναι έτοιμα να δώσουν χαρά σε κάποιον άλλον. Αν συνοδεύσουμε το αντικείμενο που επιλέξαμε να ανταλλάξουμε με μια μικρή κάρτα που αναγράφει, σε πρώτο πρόσωπο, την ταυτότητα του αντικειμένου. Π.χ. : «Ως μπρελόκ πέρασα πολύ όμορφα με τα κλειδιά του κυρίου μου, άνοιξα πολλές φορές την πόρτα του σπιτιού του μαζί τους και άκουσα το αφεντικό να καλησπερίζει την οικογένειά του. Χαίρομαι που θα φανώ χρήσιμο και σε σένα και θα σε γνωρίσω!!» Με αυτόν τον τρόπο το αντικείμενο αποκτά άλλη διάσταση. Φιλοτεχνούμε μια συσκευασία από ανακυκλωμένο υλικό, ένα φύλλο εφημερίδας που επιζωγραφίζουμε, π.χ., και έτοιμο το δώρο μας. Αν ζητήσουμε από τους μαθητές μας να μπούνε σε αυτή τη διαδικασία με μικροαντικείμενα που φέρνουν στο σχολείο (μολύβια, γόμες κλπ), θα μπούνε στο νόημα και μετά θα βρούνε και άλλα αντικείμενα που μπορούν να αποχωριστούν. Τα παιδιά βρίσκουν εύκολα παιχνίδια που θέλουν να δώσουν. Οι έφηβοι πιο δύσκολα. Αν όμως ξεκινήσουμε από τα σχολικά είδη, θα είναι πιο εύκολο να ξεπεράσουν τον δισταγμό τους. Μπορούμε μάλιστα να συνδυάσουμε τη δράση "Ανταλλάσουμε" με τις ιδέες που θα βρείτε εδώ και έτοιμα τα οικολογικά Χριστούγεννα!

Κι ακόμα ας θυμηθούμε να φτιάξουμε χειροποίητα στολίδια από ανακυκλώσιμα υλικά για το δέντρο σας ενώ θα αντισταθείτε και στην περιττή συσκευασία των αγοραστών δώρων. Θα μπορούσαμε να φτιάξουμε τα κλασικά στολίδια όπως το χάρτινο αστεράκι ή το χάρτινο καραβάκι αλλά και πιο πρωτότυπα όπως ενα χριστουγεννιάτικο δεντράκι από ενα παλιό περιοδικό.

Ας αποφύγουμε τα δώρα με πολλή συσκευασία κι όπου είναι δυνατόν ας φτιάξουμε μόνοι μας τη συσκευασία χρησιμοποιώντας παλιές εφημερίδες που θα ζωγραφίσετε και τυλίξετε με πολυχρωμες κορδελες. Ας τυλίξουμε λοιπόν τα δώρα μας με νόημα! Μπορούμε άλλωστε αν εχουμε εμπνευση να φτιάξουμε και το δικό μας χειροποίητο δωρο!

Ας θυμηθούμε ότι το δώρο μπορει να είναι αϋλο και μη χειροπιαστό κι ας κάνουμε ενα δώρο με νόημα όπως αυτό, υποστηρίζοντας μια οργάνωση ανθρωπιστική, κοινωνική, περιβαλλοντική, ανάλογα με τις ευαισθησίες του ανθρώπου στον οποίο θέλουμε να κάνουμε δώρο. Ας χαρίσουμε λοιπόν δώρα πρωτότυπα κι εναλλακτικά!

Τέλος δεν ξεχνάμε να σβήνουμε τα φώτα. Θα βρειτε και σχετική δράση στο Χριστούγεννα υπό το φως των αστεριών αλλά και περισσότερες πληροφορίες για την ενέργεια που καταναλώνουν οι κοινοί και οι LED λαμπτήρες εδώ.

Χρόνια πολλά σε σας και στον πλανήτη!

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία