Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΕΝΕΡΓΕΙΑ

στο σπίτι

Κοινές μπαταρίες τέλος!

Μπαταρίες σε τηλεκοντρόλ, μπαταρίες σε mp3 players, μπαταρίες σε φορητές ηλεκτρονικές και ηλεκτρικές συσκευές, σε ρολόγια, φακούς και σε τόσα μα τόσα παιδικά παιχνίδια. Λίγο ή πολύ, οι μπαταρίες έχουν το δικό τους ρόλο στην καθημερινότητά μας. Τα τελευταία χρόνια μάλιστα οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες κερδίζουν διαρκώς έδαφος και όχι άδικα! Αν και λίγο πιο ακριβές στην τιμή σε σύγκριση με τις απλές μπαταρίες, οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες είναι η καλύτερη λύση για την κάλυψη των αναγκών μας. Μακροπρόθεσμα, το όφελος είναι μεγάλο όχι μόνο για τον περιορισμό των εξόδων μας, αλλά και για το περιβάλλον. Και αυτό γιατί:

-Ξοδεύουμε περίπου 25 φορές λιγότερο αν χρησιμοποιούμε μόνο επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

- Έρευνα  έχει δείξει πως η επιβάρυνση στο περιβάλλον από τη χρήση επαναφορτιζόμενων μπαταριών είναι σχεδόν 32 φορές μικρότερη σε σχέση με τη χρήση απλών μπαταριών.

Η δράση που θα αναλάβουμε λοιπόν στο σπίτι είναι να αντικαταστήσουμε σιγά σιγά όλες μας τις μπαταρίες με επαναφορτιζόμενες κι όσο για τις κοινές; Μα να τις ανακυκλώσουμε, τι άλλο;

Ρίχνοντας μία μπαταρία στα σκουπίδια σπαταλάμε πολύτιμες πρώτες ύλες και ενέργεια που χρειάστηκαν για την παρασκευή της, ενώ κάποια στοιχεία της μπορεί να περάσουν στο νερό και στο έδαφος επιφέροντας σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία μας. Αντίθετα, ανακυκλώνοντας μπαταρίες μειώνουμε τον όγκο απορριμμάτων και αποφεύγουμε ατυχήματα στους χώρους υγειονομικής ταφής (οι μπαταρίες είναι εύφλεκτες και ενδέχεται να εκραγούν σε υψηλές θερμοκρασίες ή σε περίπτωση διάβρωσης). Βρίσκουμε λοιπόν ποιό είναι το κοντινότερο σημείο που έχει κάδους ανακύκλωσης Α.Φ.Η.Σ.  Συνήθως υπάρχουν σε κεντρικά σημεία του Δήμου, σούπερ μάρκετ, τράπεζες, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, εστιατόρια αλλά και πολλά σχολεία. Μπορούμε όμως να κάνουμε και μόνοι μας  αίτηση για παραλαβή δωρεάν κάδου εδώ.

Η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση σε αριθμό σημείων ανακύκλωσης μπαταριών μετά τη Γερμανία και μέχρι στιγμής έχουν συλλεχθεί 132.000.000 φορητές μπαταρίες! Για περισσότερες πληροφορίες για την ανακύκλωση μπαταριών υπάρχει σχετικό φυλλάδιο πληροφοριών και όλες οι βασικές ερωτοαπαντήσεις γύρω από το ζήτημα. 

Ας γίνουμε η τάξη που έπεισε τις περισσοτερες οικογένειες να αντικαταστήσουν τις κοινές μπαταρίες με επαναφορτιζόμενες αλλά κι αυτή που θα φροντίσει το σχολείο ή κάποιο άλλο κεντρικό σημείο της γειτονιάς να αποκτήσει κάδο ανακύκλωσης μπαταριών.  Θα κάνουμε επικοινωνιακή εκστρατεία και θα ανεβάσουμε φωτογραφίες του κάδου όπως θα γεμίζει. Εμπνεύστε τους μαθητές, συντονίστε τη δράση καταγράψτε τα αποτελέσματα με φωτογραφίες και αριθμούς.  

 

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία