Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

στη γειτονιά

Αφήνω τον γόνο να γίνει γονιός

Για να δούμε όμως τι ψάρια θα πιάσουμε φέτος και κυρίως τι ψάρια θα φάμε...

Όλοι μας, ως καταναλωτές μπορούμε να συμβάλουμε στην προστασία των ιχθυαποθεμάτων και άρα στην προστασία των θαλάσσιων οικοσυστήματων. Τι πρέπει να κάνουμε; Να μην ψαρεύουμε και να μην αγοράζουμε νεαρά ψάρια που δεν έχουν προλάβει να αναπαραχθούν ούτε μια φορά. Τόσο ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1967/2006 για την αλιεία στη Μεσόγειο, αλλά και η εθνική νομοθεσία, ορίζουν το ελάχιστο επιτρεπόμενο μέγεθος των αλιευμάτων που επιτρέπεται να καταναλώνουμε. Πως να θυμόμαστε όμως τόσα νούμερα; Δεν θα ήταν πιο απλό αν υπήρχε ενας οδηγός, μια αφίσα παραδείγματος χάριν που θα μας το θύμιζε. Κι όμως υπάρχει! Το θέμα είναι ότι δεν την βρίσκουμε πάντα εκεί που θα θέλαμε...

Στόχος λοιπόν της δράσης του σχολείου μας διπλός:

Πρώτον θα φιλοτεχνήσουμε μέσα στην τάξη τη δική μας ή τις δικές μας αφίσες. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε πολλή φαντασία και πολλά χρώματα. Δύο πράγματα μόνο να θυμηθούμε: τα ψάρια να είναι...σχετικά αναγνωρίσιμα και το κυριότερο να τηρήσουμε τις σωστές αναλογίες ώστε τα μεγέθη να είναι σωστα!

Δεύτερον - και κυριότερο - θα μεταδώσουμε τις γνώσεις μας. Αφού καταλήξουμε στην/στις αφίσες που θεωρούμε καλύτερες θα την φωτοτυπήσουμε και ιδανικά θα την πλαστικοποιήσουμε και θα βγούμε στην γειτονιά ψάχνοντας για καταστήματα που μπορεί να πουλάνε ψάρια ωμά ή μαγειρεμένα (ψαράδικα, σούπερ μάρκετ, εστιατόρια κλπ). Εκεί πολύ ευγενικά θα ενημερώσουμε για το ζήτημα της υπεραλίευσης και για την προσπάθειά μας να βοηθήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον και χρησιμοποιώντας όλη την δύναμη πειθούς που διαθέτουμε θα καταφέρουμε τους καταστηματάρχες να κρεμάσουν την αφίσα μας σε εμφανή σημεία ώστε να ενημερώνονται και οι καταναλωτές πρίν ψωνίσουν.

Η αφίσα με τα ελάχιστα μεγέθη κατανάλωσης ψαριών σχεδιάστηκε από το WWF Ελλάς και παράχθηκε με την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο πλαίσιο της καμπάνιας της «Αφήνω το γόνο να γίνει γονιός». Η εικονογράφηση είναι του Δαυίδ Κουτσογιαννόπουλου από το βιβλίο «Τα Ψάρια της Ελλάδας».

ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΛΑΒΕΙ:

δεν έχουν αναλάβει σχολεία