Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Βιβλία: τα καλύτερα δώρα για τις γιορτές

Προτάσεις για βιβλία (Photo: Flickr/maxnathans)

Στις φετινές χριστουγεννιάτικες αγορές σας, παιδιά γονείς και όλη η οικογένεια, μην παραλείψετε τον καλύτερο και πιστότερο φίλο: το βιβλίο! Κάποιες προτάσεις από μας.

Ξεκινάμε με βιβλία για παιδιά, έως 6 ετών. Η σειρά «Ο μικρός φιλόσοφος», γαλλική, μεταφρασμένη στις εκδόσεις Μεταίχμιο προσφέρει μια θαυμάσια ευκαιρία για να επικοινωνήσουν γονείς και παιδιά μέσα από «απλά φιλοσοφικά ζητήματα» που φυσικά αφορούν τη συμπεριφορά του παιδιού. Ένα από αυτά τα βιβλία είναι το «Θέλω την κόκκινη μοτοσυκλέτα» (εκδόσεις Μεταίχμιο). Πολλοί γονείς θα ευγνωμονούν τους συγγραφείς Μισέλ Πικμάλ  και Τομά Μπαάς γιατί το θέμα είναι η υπερκατανάλωση και οι τρόποι που έχει η αγορά να βάζει τα παιδιά σε διαρκείς πειρασμούς απόκτησης νέων παιχνιδιών και αγαθών. Για να τα χαλαρώσει όμως από «Tο μάθημα», έρχεται ο  Έλμερ και τα ξυλοπόδαρα (εκδόσεις Πατάκης)! Σε αυτή την περιπέτειά του ο Έλμερ, ο χρωματιστός ελέφαντας, διώχνει  τους κυνηγούς με ένα έξυπνο κόλπο.

Για παιδιά 6+  ένα παραμύθι για τη διατροφή. Η Έρρικα Παπαβενετίου, γιατρός, με το βιβλίο της «Φράουλες, βατόμουρα και τρεις σταγόνες μέλι» (εκδόσεις Λιβάνης), εισάγει τα παιδιά με ευφάνταστο και εύθυμο τρόπο στο θέμα.  Ενώ για τα παιδιά που αναρωτιούνται από που έρχεται η τροφή μας, το «Φυτρώνουν οι πατάτες στα δέντρα;» των Sabine Rahn kai Gunhter Jakobs (εκδόσεις Αερόστατο), μπορεί να λύσει μερικές απορίες εύλογες για τα παιδιά της πόλης. Αν πάλι θέλετε να μιλήσετε στα παιδιά για το θέμα της σπατάλης τροφής και την αντιμετώπισή του, ο "Δινώσαυρος" του Αντώνη Παπαθεοδούλου, της Αλεξάνδρας Κ* και της Δάφνης Σιβετίδη είναι ό,τι πρέπει! Όπως λεει στο οπισθόφυλλο: "Ο Δινώσαυρος, ένας δεινόσαυρος που αγαπά πιο πολύ απ΄ όλα το να δίνει, προσπαθεί με την παρέα του να κάνει το φαγητό να πετάξει. Θα τα καταφέρει; Ας τον βοηθήσουμε!". Αγοράζοντας μάλιστα το βιβλίο βοηθάτε και το έργο του "Μπορούμε".

Για πιο μεγάλα παιδιά, ένα ωραίο δώρο για να τους ανοίξετε την όρεξη είναι το "Μην τρως ό,τι σου σερβίρουν" της Ελένης Σβορώνου, ένα συναρπαστικό βιβλίο για τη διατροφή και το δικαίωμα μας να γνωρίζουμε τι τρώμε!

Οικολογικές μετακινήσεις είναι το θέμα του βιβλίου του Βαγγέλη Ηλιόπουλου, «Με το ποδήλατό μου αρχηγό, το αυτοκίνητο νικώ» (εκδόσεις Πατάκης). Ενώ το αστικό πράσινο και οι ελεύθεροι χώροι της πόλης είναι το θέμα του «Πλανόδιου Πάρκου» του Αντώνη Παπαθεοδούλου (εκδόσεις Παπαδόπουλος).

Θαυμάσιο είναι και το παραμύθι, «Ο βασιλιάς Αταξίδευτος», των Νάνσυ Τριακκαλίτη, σε πολύ πρωτότυπη και υψηλής αισθητικής εικονογράφηση της  Έλενας Ζουρνατζή, με οικολογικές προεκτάσεις, χωρίς όμως καθόλου να «βοά» οικολογία. (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο) Εξίσου ωραία μηνύματα έχει και το παραμύθι "Ζήκος ο λύκος" του Μιχάλη Καζάζη, ένα βιβλίο για την άγρια ζωή και όλα τα είδη που έχουν ανάγκη προστασία. (Εκδόσεις Καλειδοσκόπιο)

Μέρες που είναι, χαρίστε και έναν Άγιο Βασίλη που νοιάζεται για την κλιματική αλλαγή! Είναι το «Όταν έκλαψε ο Άγιος Βασίλης», της Σοφίας Παράσχου (εκδόσεις Ψυχογιός).

Και για τα παιδιά 10+, ένα ωραίο μυθιστόρημα που εξηγεί πολλά για το κλίμα και την κλιματική αλλαγή, εκλαϊκευμένη επιστήμη στην ουσία, είναι ο «Πρίγκιπας των Νεφών», του Κριστόφ Γκαλφάρ (εκδόσεις Καλέντη). Τέλος για εφήβους και ενήλικες το «Μετά το χιόνι», το μυθιστόρημα του Σ.Ντ. Κρόκετ (εκδόσεις Μεταίχμιο), μας μεταφέρει σε μια δυστοπική Αγγλία όπου όλα έχουν παγώσει, ως συνέπεια, ίσως, της κλιματικής αλλαγής... Για μια επανεκτίμηση της  αρχής της πρόληψης στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα!