Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

"Οι μαθητές, η πόλη και τα μνημεία!"

Ένα ευφάνταστο, πρωτότυπο και άκρως εμπνευστικό, όπως φάνηκε, εκπαιδευτικό πρόγραμμα του Δήμου Αθηναίων έτρεξε πιλοτικά φέτος σε 20 σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης. Το πρόγραμμα είχε στόχο να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα παιδιά τα αγάλματα, τα μνημεία και τελικά την ίδια τους την πόλη. Από κοντά και το WWF GreenSpaces, η δράση του WWF Ελλάς για να καταγράφουν και να αξιολογούν οι πολίτες χώρους πρασίνου, πλατείες και παιδικές χαρές, αποτέλεσε χρήσιμο εργαλείο για κάποια από τα σχολεία που πήραν μέρος στο πρόγραμμα.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος δούλεψαν σε δυο αγάλματα της πόλης, ένα κοντινό, στο σχολείο, και ένα μακρινό, στο κέντρο της πόλης. Έμαθαν, επίσης, για την τεχνική συντήρησης των αγαλμάτων από τους ειδικούς επιστήμονες (από τα ΤΕΙ Αθηνών) που τους επισκέφθηκαν. Κατόπιν ερεύνησαν την αξία των αγαλμάτων από πλευράς αισθητικής, τοπικής ιστορίας, και, μέσα από την οπτική του ενεργού πολίτη, διεκδίκησαν με τον δικό τους τρόπο την διατήρησή τους σε καλή κατάσταση.

Είδαν τη γειτονιά και την πόλη με κριτικό βλέμμα, έπαιξαν, φιλοτέχνησαν τα δικά τους έργα τέχνης, έφτιαξαν ιστορίες, ζωντάνεψαν αγάλματα και μνημεία μέσα από κομικς, έφτιαξαν μακέτες της γειτονιάς τους, χαρτογράφησαν τη διαδρομή τους και σχετίστηκαν τελικά αλλιώς με την πόλη.

Τα εξαιρετικά αποτελέσματα της δράσης τους παρουσιάστηκαν στην Τεχνόπολη στις 31 Μαίου, όπου μικροί και μεγάλοι επαλήθευσαν πόσο διασκέδασαν αυτό το ταξίδι. Το ταξίδι θα συνεχιστεί δυναμικά και του χρόνου.


Ένα είναι σίγουρο, τα παιδιά που έλαβαν μέρος, δε θα αφήσουν κανέναν να μουτζουρώσει, να βανδαλίσει, να καταστρέψει άγαλμα, μνημείο, πάρκο, δημόσιο χώρο»
 

Το πρόγραμμα ήταν αποτέλεσμα συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων, της Τεχνόπολης (πρόεδρός της και «μητέρα» αυτού του προγράμματος η κ. Πόπη Διαμαντάκου), του Υπουργείου Παιδείας (Α’ Διεύθυνση Αθηνών, Υπεύθυνες Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Πολιτιστικών Θεμάτων, Μαρία Δημοπούλου και Πόπη Κύρδη αντίστοιχα) και του Πανεπιστημίου Αθηνών (η καθηγήτρια Θάλεια Δραγώνα ήταν ενεργός μέλος της ομάδας σχεδιασμού).