Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

6 + 1 ονειρεμένα πάρκα επί γης

Έχουμε ήδη βουτήξει στο θέμα "πράσινοι χώροι" και τη θετική επίδραση που έχουν τόσο στην υγεία όσο και στην διάθεσή μας, τη στιγμή που συμβάλλουν ακόμα και στη γνωστική ανάπτυξη των ενηλίκων αλλά και των παιδιών.  Για να αναδείξουμε τη σημασία του αστικού πράσινοι και την ανάγκη ύπαρξής του στις μεγαλουπόλεις, παραθέτουμε μερικά από τα πιο «μαγικά» πάρκα σε ολόκληρο τον κόσμο τα οποία μάλλον γίνονται πράσινες οάσεις και πραγματικά στολίδια στα μεγάλα αστικά κέντρα.

 

 

 

Ibirapuera, Sao Paolo
Το Sao Paolo είναι μια πολυπληθής πόλη, αρκετά μελαγχολική και γκρίζα, γεγονός που καθιστά το συγκεκριμένο πάρκο μία όαση για τους κατοίκους. Το πάρκο πέρα από τη μαγική βλάστηση που διαθέτει, φιλοξενεί πληθώρα δραστηριοτήτων που μπορεί να πραγματοποιήσει ένας επισκέπτης, όπως χώρους τέχνης, στάδιο ακόμα και πλανητάριο.

High Line, New York


Το High Line είναι ένα οριζόντιο πάρκο μήκους 2,33 χλμ. και βρίσκεται στο Μανχάταν. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι πριν γίνει πάρκο ήταν σιδηροδρομικές γραμμές οι οποίες έφταναν μέχρι το Νότο. Τα φυτά που υπάρχουν στο πάρκο είναι εμπνευσμένα από  βλάστηση που φυτρώνει σε εγκαταλελειμμένα μέρη, ενώ ο επισκέπτης μπορεί να δει πάνω από 210 είδη διαφορετικής χλωρίδας. Παράλληλα το πάρκο φιλοξενεί πολιτιστικά δρώμενα, διάφορες performance καλλιτεχνών αλλά και καλλιτεχνικές δημιουργίες οι οποίες βρίσκονται εκεί μόνιμα.

 Hampstead Heath, London


Ένα μέρος που δεν πρέπει να παραλείψετε να επισκεφτείτε σε περίπτωση που βρεθείτε στο Λονδίνο,καθώς σύμφωνα με τους επισκέπτες πρόκειται για ένα αστικό δάσος μέσα σε μία μητροπολιτική πρωτεύουσα. Το πάρκο αποτελεί ένα εξαιρετικό καταφύγιο για τα διάφορα είδη πανίδας, αφού κάποια από τα είδη που φιλοξενεί είναι  νερόφιδα, αλεπούδες, κουνέλια, σκίουροι, βατράχια. Ακόμα διαθέτει πάνω από 20 λίμνες, ενώ οι επισκέπτες του μπορούν να εξασκήσουν μεγάλο αριθμό σπορ όπως ποδηλασία, τρέξιμο, πέταγμα χαρταετού ακόμη και κολύμπι.

Park Güell, Barcelona
Το Park Güell που βρίσκεται στη Βαρκελώνη και είναι δημιούργημα του γνωστού αρχιτέκτονα Γκαουντί ως μέρος της αστικοποίησης της περιοχής, ενώ πλέον έχει ανακηρυχθεί από τη UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Το πάρκο δημιουργήθηκε σαν ένα σκηνικό όπου ανάμεσα σε γαλήνια φυσική ομορφιά θα βρίσκονταν πολυτελείς κατοικίες εξοπλισμένες με όλες τις τεχνολογικές ανέσεις της εποχής και διακοσμημένες με καλλιτεχνικά στοιχεία. Επιπλέον, δημιουργήθηκε ένα σκηνικό με πολλά συμβολικά στοιχεία, καθώς θέλησε ο δημιουργός του να συνδυάσουν στους κοινοχρήστους χώρους του πάρκου
Το ιστορικό αυτό πάρκο αππολλά από τα πολιτικά και θρησκευτικά ιδανικά του Καταλανισμού και του Καθολικισμού.

Jardin du Luxembourg, Paris

Αποοτελεί τον κήπο του παλατιού του Λουξεμβούργου και είναι ένα από τα μαγευτικότερα πάρκα του Παρισιού.  Διαθέτει μεγάλες εκτάσεις καλυμμένες με γκαζόν, μια εξαιρετική συλλογή από αγάλματα που μπορεί να θαυμάσει ο επισκέπτης και τεχνίτη λίμνη στην οποία μπορούν οι μικροί επισκέπτες να οδηγήσουν μικρά τηλεκατευθυνόμενα βαρκάκια.  Ο κήπος φημίζεται για την ήρεμη και γαλήνια ατμόσφαιρά του, ενώ φιλοξενεί περιβόλια με μηλιές, αχλαδιές αλλά και κουκλοθέατρο, παιδική χαρά και καρουζέλ όπου μπορούν να διασκεδάσουν μικροί και μεγάλοι.

Central Park , New York


Φυσικά από τη λίστα μας δεν θα μπορούσε να λείπει το πασίγνωστο Central Park. Το πάρκο αυτό στην τεράστια του έκταση διαθέτει τόσο φυσικές όσο και τεχνητές λίμνες, μονοπάτια πεζοπορίας, χώρους ice-skating , το Central Park Zoo , ένα καταφύγιο άγριας ζωής, αμφιθέατρα όπου παίζονται παραστάσεις και άλλα πολλά. Το συγκεκριμένο πάρκο διαθέτει περισσότερες δραστηριότητες ακόμα και από ένα Mall μιας και διαθέτει εκθέσεις κάθε είδους, εστιατόρια, αθλήματα και παιχνίδια για τα μικρά παιδιά, αγάλματα και καλλιτεχνικές κατασκευές ώστε να «καλύψουν» και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Πρόφτασες να σκεφτείς ότι στην Ελλάδα δεν θα έχουμε ποτέ τέτοια πάρκα; Κάνε ένα πείραμα: Αν ζεις στην Αθήνα, επισκέψου τον Εθνικό κήπο στο κέντρο της πόλης. Κάνε μία βόλτα και ανακάλυψε 519 είδη και ποικιλίες φυτών μεταξύ των οποίων και κάποια από τη Βόρεια Αφρική και την Αφρική, μελέτησε τα είδη πτηνών που κρύβονται στα φυλλώματα, ανακάλυψε τα αρχαιολογικά κατάλοιπα, υπολόγισε την ώρα στο ηλιακό ρολόι και φυσικά μην αμελήσεις να επισκεφτείς το κτήριο της Βοτανολογικής Συλλογής και την Παιδική βιβλιοθήκη. Θα εκπλαγείς ευχάριστα!

 

Πηγή: Guardian