Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Tαξιδεύουμε στην πόλη με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

(c) Ανδρέας Σιμόπουλος

Το 2016, οπότε και θα εγκαινιαστεί το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ),  φαίνεται σε πολλούς μία μακρινή ημερομηνία. Ωστόσο το Κ.Π.Ι.Σ.Ν. έβαλε ήδη πλώρη και ξεκινάει ένα ταξίδι δημιουργικότητας, δράσης και γνώσης σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή (ΕΛΣ), την Εθνική Βιβλιοθήκη (ΕΒΕ) και το WWF Ελλάς.

Σταθμοί του ταξιδιού θα είναι διάφορες γειτονιές της Αθήνας και συγκεκριμένα οι δημοτικές βιβλιοθήκες τους ενώ το «ημερολόγιο ταξιδιού» περιλαμβάνει ποικιλία δράσεων: από παραστάσεις του Ντον Τζοβάννι από την «Όπερα της βαλίτσας» της ΕΛΣ και δράσεις καταγραφής χώρων πρασίνου από τους κατοίκους μέχρι εργαστήρια ρητορικής και δημιουργίας ψηφιακών ταινιών μικρής διάρκειας .

Ποιοί είναι όμως οι ναυτιλομένοι που προσκαλούνται να ταξιδέψουν μαζί με το ΚΠΙΣΝ και γιατί τώρα; Η απάντηση είναι εύκολη! Το εισιτήριο επιβίβασης δίνεται δωρεάν στο ευρύ κοινό, αλλά κυρίως σε νέους ανθρώπους που καλούνται σε έναν ανοιχτό διάλογο γνωριμίας με την Τέχνη, τη φιλοσοφία των σύγχρονων βιβλιοθηκών και την πόλη τους μέσα από πολιτιστικές-εκπαιδευτικές δράσεις που πραγματοποιούνται σε διάφορους αστικούς πνεύμονες. Γνωριμία, διάδραση, δημιουργικότητα και πνεύμα διάθεσης για αλλαγή εντός της πόλης δηλαδή!

Το πρόγραμμα «Καλύτερη Ζωή» του WWF Eλλάς θα συντονίσει την καταγραφή των πράσινων χώρων και τις αλλαγές που χρειάζεται να γίνουν μέσα από την ενεργή συμμετοχή του κόσμου και με ποικίλες ενδιαφέρουσες δράσεις και εκδηλώσεις. Η ιδέα απευθύνεται κυρίως σε νέους 18-35 ετών που,μέσα από πρόσκληση της βιβλιοθήκης του Δήμου τους, εξερευνούν την κατάσταση των πράσινων χώρων της περιοχής τους και μέσα από μία διαδραστική ηλεκτρονική πλατφόρμα έχουν τη δυνατότητα να βελτιώσουν, να αναπλάσουν και  να απολαύσουν το αστικό πράσινο!

Συνταξιδιώτες θα είναι και πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες που θα ομορφύνουν τη διαδρομή με τη δική τους συμβολή. Οι συμμετέχουσες βιβλιοθήκες είναι μέλη του Future Library και το πρόγραμμα « Ταξίδι προς το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος» υλοποιείται με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Η δημοτική βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου ήταν ο πρώτος σταθμός του ταξιδιού και η περιήγηση ολοκληρώνονται στην Ηλιούπολη τον Φεβρουάριο του 2014.  Αντίστοιχα, η πρώτη καταγραφή της κατάστασης των πράσινων χώρων θα γίνει στις 14 Δεκεμβρίου στο Χαϊδάρι και θα ακολουθήσει η Αθήνα στις 28 Δεκεμβρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα, τις δράσεις και τα εργαστήρια μπορείτε να απευθυνθείτε στην

Δημοτική Βιβλιοθήκη Αθήνας: 210-8810884, 210-8846009, 210-8846011
Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηλιούπολης: 210-9948344
Δημοτική Βιβλιοθήκη Χαϊδαρίου: 210-5821574, 210-5821639
Δημοτική Βιβλιοθήκη Κερατσινίου-Δραπετσώνας: 210-4312182
Βιβλιοθήκη Αετοπούλειου Πολιτιστικού Κέντρου Χαλανδρίου: 210-6820464

Για το πρόγραμμα «Ενδιαφερόμαστε, ανακαλύπτουμε, συμμετέχουμε, δρούμε στους πράσινους χώρους της πόλης μας.» μπορείτε να μάθετε περισσότερα στο www.kalyterizoi.gr ή να επικοινωνήσετε μαζί μας στο info@kalyterizoi.gr

Πηγή: Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος