Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πολλοί οι κίνδυνοι για τα ψάρια που φτάνουν στο τραπέζι μας

Πολλοί οι κίνδυνοι για τα ψάρια που φτάνουν στο τραπέζι μας

Πριν λίγες μέρες, ανήμερα 25 Μαρτίου, μιλήσαμε για τους λόγους που η συγκεκριμένη ημέρα 'σηκώνει' μπακαλιάρο με σκορδαλιά κι επεκταθήκαμε σε συμβουλές για την κατανάλωση ψαριού. Σήμερα προχωράμε λίγο παραπέρα. Η αλιεία σήμερα, σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο, δεν είναι βιώσιμη. Κι αν συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο σύντομα τα ψάρια θα γίνουν παρελθόν. Τότε ίσως επαληθευτεί η ατάκα των δελφινιών "Τα λέμε κι ευχαριστούμε για όλα τα ψάρια" στο πασίγνωστο βιβλίο "Γυρίστε τον γαλαξία με ώτοστοπ". Το θέμα όμως είναι να μην φτάσουμε ως εκεί. Εδώ παραθέτουμε λίγα στοιχεία για τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα ψάρια ανά τον κόσμο.

Παράνομη αλιεία. Με τον όρο παράνομη αλιεία ορίζεται η παραβίαση της νομοθεσίας. Η παράνομη αλιεία έχει ως συνέπεια τόσο την καταστροφή των ενδιαιτημάτων και τη μείωση των ιχθυαποθεμάτων όπως επίσης και αρνητικές συνέπειες στους νομοταγείς. Πιθανές της μορφές είναι η παράβαση χρονικών και τοπικών περιορισμών, το ψάρεμα αλιευμάτων σε μη επιτρεπτές ποσότητες, η χρήση παράνομων εργαλειών, η αλιεία σε προστατευόμενα θαλάσσια οικοσυστήματα, η χρήση εκρηκτικών και χημικών, το ψαροντούφεκο με μπουκάλα, με φακό κατά τη νύχτα, η ερασιτεχνική αλιεία με δίχτυα κ.α.

Υπεραλίευση. 
Όταν το απόθεμα έχει αλιευθεί και μειωθεί τόσο πολύ που δεν μπορεί να αναπαραχθεί και να διατηρήσει τον πληθυσμό του σε ικανοποιητικό επίπεδο, τότε έχουμε υπεραλίευση. Η υπεραλίευση έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στο θαλάσσιο οικοσύστημα όσο και στις αλιευτικές κοινότητες. Σε ότι αφορά το θαλάσσιο οικοσύστημα, οδηγούν στην κατάρρευσή του, ενώ σε ότι αφορά τους αλιείς σημαίνει ενδεχόμενη κατάρρευση του επαγγέλματός τους.

Άδηλη αλιεία. 
Η άδηλη αλιεία (γνωστή και ως ghost fishing) αναφέρεται σε απολεσθέντα ή εγκαταλελειμμένα αλιευτικά εργαλεία όπως στατικά δίχτυα και παγίδες τα οποία συνεχίζουν να πιάνουν θαλάσσιους οργανισμούς για τουλάχιστον 6 μήνες.

Παρεμπίπτοντα αλιεύματα
. Παρεμπίπτουσα (bycatch) ονομάζεται η μη επιλεκτική αλιεία που έχει ως αποτέλεσμα την αλίευση ειδών που δεν αποτελούν στόχο και καταλήγει σε απόρριψή τους. Τα παρεμπίπτοντα αλιεύματα μπορεί να είναι μη εμπορεύσιμα ψάρια ή και άλλα είδη όπως θαλάσσια θηλαστικά, χελώνες, καρχαρίες, θαλασσοπούλια κ.α. Με απλά λόγια, στα δίχτυα πολλές φορές πιάνονται είδη τα οποία δεν ενδιαφέρουν τους ψαράδες κι έτσι νεκρά πια καταλήγουν πάλι πίσω στη θάλασσα. Το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας είναι αποτέλεσμα των μη επιλεκτικών αλιευτικών μεθόδων και εργαλείων και τα ποσοστά απορρίψεων ποικίλλουν ανάλογα με τον τύπο αλιείας. Το φαινόμενο της παρεμπίπτουσας αλιείας και των απορρίψεων θεωρείται απαράδεκτο τόσο περιβαλλοντικά όσο και ηθικά.

 

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς ως καταναλωτές;

Ως καταναλωτές μπορούμε να στηρίξουμε τη βιώσιμη αλιεία αποφεύγοντας να καταναλώνουμε:

  • νεαρά ψάρια και γενικότερα αλιεύματα κάτω από το επιτρεπόμενο μέγεθος.
  • ψάρια κατά την περίοδο αναπαραγωγής τους.
  • παράνομα (και άρα προστατεύομενα) και απειλούμενα είδη θαλάσσιων οργανισμών.

Περισότερες πληροφορίες και ένα κουίζ ενημέρωσης για τη βιώσιμη αλιεία στο http://www.wwf.gr/el/sustainable-economy/fishery/consumers

 

* Στη φωτογραφία βλέπετε την παρεμπίπτουσα αλιεία στην πράξη. Τα είδη που δεν ενδιέφεραν τους αλιείς πετάχτηκαν πίσω στη θάλασσα :(