Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Ποιοι στέφθηκαν «πράσινοι πρωταθλητές 2.0»;

Μαθητές από διάφορες πόλεις της Ελλάδας έλαβαν μέρος στο σχολικό διαγωνισμό του WWF Ελλάς «Πράσινοι Πρωταθλητές 2.0» και βγήκαν νικητές! Μαθητές γυμνασίων και λυκείων συναγωνίστηκαν σχεδόν για ένα μήνα καταγράφοντας πράσινους χώρους στην πόλη τους μέσα από την εφαρμογή για κινητά, WWF GreenSpaces.

Η πρωτότυπη εφαρμογή WWF GreenSpaces δίνει τη δυνατότητα σε όλους, μικρούς και μεγάλους, να ανακαλύψουν τους πράσινους χώρους της γειτονιάς τους (πάρκα, πλατείες κ.ο.κ.), να τους καταγράψουν και να αναδείξουν τα θετικά και αρνητικά χαρακτηριστικά τους. Με αυτό τον τρόπο, όλοι γίνονται ενεργοί πολίτες και συμβάλλουν στη δημιουργία του μεγαλύτερου συμμετοχικού χάρτη πρασίνου της χώρας.

Αυτός ήταν και ο σκοπός του διαγωνισμού! Οι μαθητές ως ενεργοί πολίτες, να έρθουν σε επαφή με το πράσινο της πόλης τους, να ανακαλύψουν τα οφέλη που τους παρέχει το πράσινο στην καθημερινότητά τους και να προβληματιστούν για την υπάρχουσα κατάσταση τέτοιων χώρων χρησιμοποιώντας τα κινητά τηλέφωνά τους, κάτι με το οποίο είναι το δίχως άλλο πολύ εξοικειωμένοι.

Στο κάλεσμα του διαγωνισμού ανταποκρίθηκαν 40 μαθητές από 11 σχολεία πανελλαδικά καταγράφοντας 320 νέους πράσινους χώρους. Οι καταγραφές έγιναν σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη, η Πτολεμαΐδα, το Ρέθυμνο, η Κεφαλονιά, η Ελευσίνα, η Κασσάνδρα- Χαλκιδικής, η Θέρμη. Η κατάταξη της πρώτης δεκάδας διαμορφώθηκε ως εξής:

 1. Μαθήτρια από τη Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη: 87 χώροι
 2. Μαθητής από τη Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη: 70 χώροι
 3. Μαθήτρια από το 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας:  44 χώροι
 4. Μαθητής από τη Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη: 32 χώροι
 5. Μαθητής από το 2ο Λύκειο Ελευσίνας «Πυρουνάκειο»: 27 χώροι
 6. Μαθητής από το 2ο Γενικό Λύκειο Αργοστολίου: 25 χώροι
 7. Μαθήτρια από το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου:13 χώροι
 8. Μαθήτρια από το 6ο Γυμνάσιο Πειραιά: 12 χώροι
 9. Μαθητής από το Εκπαιδευτικό Όμιλο Ώθηση: 5 χώροι
 10. Μαθήτρια από το 2ο Γυμνάσιο Ρεθύμνου: 4 χώροι

Πράσινος χώρος στη Θεσσαλονίκη

Οι τρεις πρώτοι μαθητές με τις περισσότερες καταγραφές θα λάβουν ως έπαθλο από ένα Tablet Turbo-X Calltab (2GB) Tablet 10.1" 3G.  Νικητές είναι και τρία σχολεία που παρακίνησαν τους μαθητές να λάβουν μέρος και να συνεχίσουν τις καταγραφές τους καθ’όλη τη διάρκεια του διαγωνισμού κερδίζοντας από έναν εκτυπωτή Samsung SL-M2026W Laser. Αναλυτικά στοιχεία για τις καταγραφές των σχολείων:

 1. Σχολή Καλαμαρί στη Θεσσαλονίκη-189 καταγεγραμμένοι χώροι
 2. 4ο Γυμνάσιο Πτολεμαΐδας- 44 καταγεγραμμένοι χώροι
 3. 2ο Λύκειο Ελευσίνας "Πυρουνάκειο"- 27 καταγεγραμμένοι χώροι

Ο διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του British Council, μπορεί να ολοκληρώθηκε, αλλά υπάρχει συνέχεια! Σε αυτό το σύνδεσμο έχουμε ετοιμάσει μια λίστα με διάφορες βιωματικές και ψυχαγωγικές προτάσεις που μπορούν να πραγματοποιήσουν τα σχολεία σε πάρκα και πλατείες της γειτονιάς, ώστε να περάσουν όμορφα στο πράσινο της πόλης!

Μία πράσινη όαση στην Αθήνα!

Αρχείο: