Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Παγκόσμιo κύπελλο ποδοσφαίρου: Είμαστε με την Αργεντινή!

Παγκόσμιo κύπελλο ποδοσφαίρου: Είμαστε με την Αργεντινή!

Ναι, είμαστε με την Αργεντινή. Και όχι, δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με τη Γερμανική ποδοσφαιρική σχολή. Η απόφαση μας βλέπετε δεν έχει να κάνει με το ποδόσφαιρο.

Είμαστε με την Αργεντινή γιατί ψάξαμε και βρήκαμε με την βοήθεια του Global Footprint Network, το οικολογικό αποτύπωμα των κρατών που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, που διεξάγεται αυτή την εποχή στη Βραζιλία.

Το Global Footprint Network λοιπόν δημιούργησε ένα infographic με το οικολογικό αποτύπωμα των ομάδων που πέρασαν στους 8 του Μουντιάλ. Όπως θα δείτε πιο κάτω, οι διαφορές είναι μεγάλες για τις ομάδες που έφτασαν στον τελικό. Το οικολογικό αποτύπωμα της Αργεντινής είναι πολύ μικρότερο σε σχέση με αυτό της Γερμανίας. Αν όλοι οι άνθρωποι του κόσμου ζούσαν όπως οι Αργεντινοί θα χρειαζόμασταν 1,6 πλανήτες για να καλύψουμε τις ανάγκες μας. Αν ζούσαν όπως οι Γερμανοί, τότε θα χρειαζόμασταν 2,6 πλανήτες. Μεγάλη διαφορά, έτσι δεν είναι;

Οικολογικό αποτύπωμα κρατών που συμμετέχουν στο Μουντιάλ

Ανεξάρτητα από το ποιος θα νικήσει, το Μουντιάλ είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία του οικολογικού αποτυπώματος. Στο ποδόσφαιρο, οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να παίξουν σε γήπεδο που έχει πάντα συγκεκριμένη έκταση. Δεν μπορούν να παίξουν σε γήπεδο με μισές διαστάσεις, ούτε σε γήπεδο υπερδιπλάσιου μεγέθους. Τώρα σκεφτείτε ότι αυτό το γήπεδο είναι ο πλανήτης. Είναι ένας και μοναδικός. Δεν μπορούμε να του μεγαλώσουμε τις διαστάσεις. Είμαστε υποχρεωμένοι να «αγωνιστούμε» μέσα σε αυτόν και να τηρήσουμε τα όρια του γηπέδου. Όμως παρόλα αυτά σήμερα η ανθρωπότητα έχει αυξήσει τα όρια του γηπέδου, μην καταλαβαίνοντας ότι αυτό που ουσιαστικά κάνει είναι να κλέβει χώρο από τα γήπεδα των μελλοντικών γενιών. Καιρός να τηρήσουμε το fair play και να αρκεστούμε στο δικό μας γήπεδο!      

 

Δείτε περισσότερα για το οικολογικό αποτύπωμα των κρατών στο Living Planet Report του WWF.

Διαβάστε περισσότερα για το οικολογικό αποτύπωμα στην ιστοσελίδα του Global Footprint Network.

Πηγή infographic: Global Footprint Network, 2014