Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Νηστεία το Πάσχα: αποτοξίνωση για εμάς και τον πλανήτη!

Η Μεγάλη Εβδομάδα είναι μια περίοδος που ταυτίζεται για πολλούς με τη λέξη «νηστεία», κάτι που μπορεί να συνεπάγεται αποχή από το κρέας, από γαλακτοκομικά και αυγά, αλλά ακόμα και από το λάδι. Αυτό το γνωρίζουμε λίγο πολύ όλοι!

Κάτι που όμως  πολλοί λιγότεροι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει είναι ότι μία τέτοια διαδικασία εθιμοτυπικού χαρακτήρα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον. Αναρωτιέσαι πώς; Μπορεί να μην το συνειδητοποιούμε εύκολα, αλλά η διατροφή μας επηρεάζει άμεσα το φυσικό περιβάλλον. Για παράδειγμα η κατανάλωση κρέατος, σε αντίθεση με την κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων και φρούτων, έχει μεγάλο «περιβαλλοντικό αποτύπωμα». Σκέψου το έτσι: η «διαδρομή» του κρέατος  από τον τόπο παραγωγής του μέχρι το πιάτο σου είναι μεγάλη και επιβαρύνει ιδιαίτερα το περιβάλλον. Για την κτηνοτροφία απαιτούνται τεράστιες ποσότητες νερού και καλλιεργήσιμης γης, ενώ όλη η διαδικασία έχει μεγάλο αντίκτυπο στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Θα εκπλαγείς αν συνειδητοποιήσεις ότι περίπου 10.000 λίτρα νερού απαιτούνται μόνο για την παραγωγή ενός κιλού βοδινού κρέατος!  

Η περίοδος της νηστείας λοιπόν αποτελεί μία ιδανική ευκαιρία να εξασκηθείς σε έναν πιο «φιλικό προς το περιβάλλον» τρόπο ζωής τόσο για εσένα και την οικογένεια σου όσο και για ολόκληρο τον πλανήτη. Ξεκίνα να περιορίσεις σταδιακά το κρέας και τα αλλαντικά από τη διατροφή σου. Κάθε Έλληνας καταναλώνει περίπου 75 κιλά κρέατος ετησίως. Ας αλλάξουμε λίγο συνήθειες: Μειώνοντας έστω και κατά μία μερίδα την κατανάλωση κρέατος κάθε εβδομάδα θα βοηθήσεις κι εσύ τον πλανήτη να ξεκουραστεί από όλα όσα απαιτείται να παράγει διαρκώς.

Αναζήτησε εναλλακτικές, θρεπτικές λύσεις σε τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες. Κάποιες από αυτές είναι τα φασόλια τα οποία μπορούν να καταναλωθούν είτε σκέτα είτε σε συνδυασμό με κάποια σαλάτα, μανιτάρια, τόφου (υποκατάστατο του τυριού), ξηρούς καρπούς, φυστικοβούτυρο, αποξηραμένα φρούτα.  Ξαναθυμήσου τις χρυσές και οικονομικές λύσεις που ενέχει ο «μεσογειακός» τρόπος διατροφής, που πέρα από την υγιεινή του διάσταση, περιέχει τρόφιμα τα οποία βρίσκονται σε αφθονία στη ελληνική φύση.  Δώσε προτεραιότητα σε οικονομικά και θρεπτικά ψάρια, όπως γαύρος και σαρδέλα και δώσε έμφαση σε εμπνευσμένες σαλάτες. Μια ματιά σε  sites μαγειρικής θα σου αποδείξει στο άψε σβήσε ότι δεν υπάρχει μόνο η χωριάτικη σαλάτα! Πειραματίσου και βάλε χρώμα στο πιάτο σου χάρη σε λαχανικά εποχής!

Επομένως δικαίως η νηστεία πέρα από μια αφορμή για να «ζήσουμε» πιο έντονα το Πάσχα και τα έθιμα, είναι και ένας τρόπος να αναθεωρήσουμε τις διατροφικές μας συνήθειες, αποφεύγοντας παράλληλα, τη σπατάλη και την υπερκατανάλωση τροφών μεγάλου περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Και ένας καλός λόγος να χαρούμε δύο φορές τον οβελία του Πάσχα μετά από λίγη αποτοξίνωση.
Καλές γιορτές!