Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Ας κάνουμε καλύτερη τη διατροφή μας

Ας κάνουμε καλύτερη τη διατροφή μας

Γνωρίζουμε στα αλήθεια τι τρώμε και πόσο φιλικά για το περιβάλλον και την υγεία μας είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε; Η Καλύτερη Ζωή, το πρόγραμμα του WWF Ελλάς για την καθημερινότητα των πολιτών, αποκλειστικός δωρητής του οποίου είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, ανοίγει για τους επόμενους τρεις μήνες τον φάκελο «Καλύτερη διατροφή».

Στην Ελλάδα, όπως και σε ολόκληρο τον κόσμο, η διατροφή αποτελεί έναν βασικό τομέα που επηρεάζει υγεία, περιβάλλον, κοινωνία αλλά και οικονομία. Σύμφωνα με την Eurostat, η διατροφή απορροφά το 16% του συνολικού προϋπολογισμού ενός μέσου ελληνικού νοικοκυριού, ενώ η αξία της παγκόσμιας αγοράς τροφίμων ανερχόταν το 2012 σε 4,2 τρις δολάρια, με αυξητικές μάλιστα τάσεις. Αν εστιάσει κάποιος στην υγεία, χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα, η Ελλάδα σημειώνει τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε νέους ηλικίας 10 έως 18 ετών στην Ευρώπη.

Οι διατροφικές συνήθειες όμως, επηρεάζουν σημαντικά και την περιβαλλοντική ισορροπία του  πλανήτη. Η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 1/5 των παγκόσμιων εκπομπών CO2, καθώς και για σημαντικά προβλήματα ρύπανσης και υποβάθμισης της βιοποικιλότητας. Τα φυτοφάρμακα, η εξάντληση του υδροφόρου ορίζοντα και η αποψίλωση των δασών είναι μερικές μόνο από τις παρενέργειες του σημερινού τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης τροφίμων.

Σήμερα, ο τομέας της διατροφής – από την παραγωγή έως την κατανάλωση - δεν είναι βιώσιμος. Οφείλουμε να αλλάξουμε πρότυπο, προτού εξαντλήσουμε τους φυσικούς πόρους μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το πρόγραμμα του WWF Ελλάς, Καλύτερη Ζωή, ξεκινά έναν κύκλο ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για μία διατροφή με σεβασμό στην υγεία και το περιβάλλον.

«Αν για κάποιες χώρες η βιώσιμη διατροφή φαίνεται δύσκολη άσκηση για τους πολίτες, στη χώρα μας η λύση είναι πολύ πιο απλή. Λέγεται μεσογειακή διατροφή, αλλά δυστυχώς τα τελευταία χρόνια έχουμε απομακρυνθεί κι εμείς από αυτήν, με αρνητικές συνέπειες για την υγεία μας και το περιβάλλον», σχολιάζει ο Αχιλλέας Πληθάρας, υπεύθυνος του προγράμματος Καλύτερη Ζωή.

Η μεσογειακή διατροφή, η οποία συνίσταται στην καθημερινή κατανάλωση φρούτων, λαχανικών,  δημητριακών και ελαιόλαδου, αλλά και στη μειωμένη πρόσληψη κρέατος και κορεσμένων λιπαρών, είναι ευρέως αποδεκτή για τις θετικές της επιδράσεις στην υγεία. Ταυτόχρονα, δεν επιβαρύνει πολύ το περιβάλλον. Πρόσφατη έρευνα έδειξε πως το οικολογικό αποτύπωμα της μεσογειακής διατροφής είναι σημαντικά μικρότερο σε σχέση με αυτό του δυτικού προτύπου διατροφής. Ο λόγος είναι απλός: η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως στην κατανάλωση φυτικών προϊόντων που απαιτούν σημαντικά λιγότερους πόρους συγκριτικά με τα ζωικά. Ενδεικτικά αναφέρεται πως για την παραγωγή μίας μερίδας βοδινού κρέατος απαιτείται η κατανάλωση σχεδόν 5.000 λίτρων νερού, όταν σε αντιδιαστολή η παραγωγή ενός μήλου απαιτεί 70 λίτρα νερού.

Ωστόσο, η μεσογειακή διατροφή δεν είναι το μοναδικό ζήτημα που θα αναδειχθεί μέσα από τον φάκελο: Υγιεινά και έξυπνα μενού που κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τον προϋπολογισμό μας, συντηρητικά και πώς να τα αναγνωρίζουμε, περιβαλλοντικό αποτύπωμα της τροφής, εποχικότητα, αποφυγή επικίνδυνων χημικών είναι μερικά μόνο από τα θέματα που θα ανακαλύψουν οι πολίτες μέσα από την Καλύτερη Ζωή.

Μεταξύ άλλων, στις 3 Απριλίου οι πολίτες θα μπορούν να συμμετάσχουν σε ζωντανή διαδικτυακή συζήτηση για τη διατροφή με καταξιωμένους ειδικούς και καθηγητές πανεπιστημίων. Τέλος, τον Μάιο προγραμματίζεται μια σειρά από βιωματικά εργαστήρια που θα περιλαμβάνουν εκπαιδευτικές επισκέψεις σε λαϊκές αγορές και ταχύρυθμη χρηστική πληροφόρηση για να τρώμε πιο φθηνά, πιο υγιεινά και πιο φιλικά προς το περιβάλλον.   

 

Περισσότερες πληροφορίες:

Ιάσονας Κάντας, Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου WWF Ελλάς, τηλ: 210 33 14 893, κιν: 697 185 9632, i.kantas@wwf.gr

 

Σημειώσεις προς συντάκτες

- Δείτε εδώ την άποψη της Καλύτερης Ζωής για μια καλύτερη διατροφή, με χρήσιμα στοιχεία γύρω από το πρόβλημα και τις λύσεις του.

- Αποκλειστικός δωρητής του προγράμματος είναι το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

- Δείτε εδώ τον φάκελο «Καλύτερη Διατροφή» της Καλύτερης Ζωής.

- Δείτε το e-book από τον διαγωνισμό «Δεν πετάμε τίποτα! Συνταγές με περισσεύματα τροφίμων».

 

Photo (c) Flickr/Rbitting