Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Χρυσό βραβείο για το WWF GreenSpaces

Το WWF GreenSpaces σχεδόν μετά από δυο χρόνια λειτουργίας για το πράσινο των ελληνικών πόλεων, έλαβε Χρυσό Βραβείο στην κατηγορία «Εφαρμογές Internet of Things για Υποδομές & Αστική Ανάπλαση» μέσω της διοργάνωσης Best City Awards 2017. Η διοργάνωση αποτελεί αφορμή για την ανάδειξη της καινοτομίας στις ελληνικές πόλεις. Πρωτοποριακές ιδέες και τεχνολογικές λύσεις που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των πολιτών επιβραβεύονται και προσκαλούν τους πολίτες να διεκδικούν την αλλαγή.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), Γ. Πατούλης, «Τα βραβεία λειτουργούν, όχι μόνον ως μέσον αναγνώρισης και περαιτέρω ενθάρρυνσης, αλλά και ως πηγή παραδειγματισμού και έμπνευσης για ανάληψη ανάλογων πρακτικών σε ολόκληρη την Ελλάδα»

Το WWF GreenSpaces έχει φέρει στο προσκήνιο την κατάσταση των χώρων πρασίνου στον ιστό των ελληνικών πόλεων. Έχει δώσει έμφαση σε μικρά αλλά και σε μεγάλα πάρκα, άλση, κάθε λογής χώρους πρασίνου, όπου ο καθένας μπορεί να τους αξιοποιήσει στην καθημερινότητά του για βόλτες, άθληση, στιγμές χαλάρωσης κλπ.

Η δημιουργία της πρωτοποριακής αυτής εφαρμογής για κινητά έκανε προσιτή την ενασχόληση όλων των πολιτών με το φυσικό τοπίο της πόλης τους. Περισσότεροι από 10.000 πολίτες έχουν εγκαταστήσει στα κινητά τους το WWF GreenSpaces, έχουν ανακαλύψει και έχουν αξιολογήσει τα πράσινα διαμάντια που έχουν γύρω τους.  Στον χάρτη του WWF GreenSpaces βρίσκονται πλέον 2.000 χώροι πρασίνου σε περισσότερες από 126 ελληνικές πόλεις (βλ. αναλυτικά στοιχεία στη 2η Έκθεση για τους χώρους πρασίνου).

Ενεργό ρόλο στην ανάδειξη του αστικού πρασίνου έπαιξε το δίκτυο εθελοντών μας σε διάφορες πόλεις της χώρας, οι μαθητές σχολείων Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης και Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης, που μέσα από αντίστοιχους σχολικούς διαγωνισμούς ευαισθητοποιήθηκαν για πράσινο. Τα  Συστήματα Προσκόπων επίσης συμπεριέλαβαν στις εξορμήσεις τους, τους πράσινους χώρους παρατηρώντας και βαθμολογώντας την υπάρχουσα κατάσταση.

Τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του WWF GreenSpaces και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, 5  Ιουνίου 2016, θέσαμε το πράσινο των πόλεων στο επίκεντρο των εκδηλώσεων. Στην Αθήνα μέσα από πολλές δράσεις γιορτάσαμε το πράσινο στον Εθνικό Κήπο και ομοίως παρακινήσαμε 25 Δήμους να πράξουν αντίστοιχες δράσεις στις πόλεις τους.

Ο δεύτερος χρόνος λειτουργίας του WWF GreenSpaces έχει εστιάσει στη δημιουργία ή στην ανάπλαση των δημόσιων χώρων πρασίνου. Σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αστικού Περιβάλλοντος της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Ε.Μ.Π. υλοποιήθηκε ο πανελλαδικός φοιτητικός αρχιτεκτονικός διαγωνισμός «Δημιουργώντας Πράσινες Οάσεις στις πόλεις». Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού απέδειξαν ότι οι φοιτητές της χώρας είναι γεμάτοι με φαντασία και με φρέσκες ιδέες για το αστικό πράσινο υποβάλλοντας προτάσεις χαμηλού κόστους κατασκευής και συντήρησης.  Οι δέκα προτάσεις που ξεχώρισαν έχουν αποσταλεί σε όλες τις Δημοτικές αρχές δίνοντάς τους έναυσμα για περαιτέρω δράση!

Μέχρι τότε όμως, όλοι εμείς μπορούμε να γίνουμε μέρος αυτής της δράσης και  να πάρουμε  το πράσινο στα χέρια μας!
Κατέβασε την εφαρμογή WWF GreenSpaces στο κινητό σου, άρχισε να ανακαλύπτεις, να καταγράφεις και να αξιολογείς τους χώρους πράσινου της πόλης σου.