Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

"Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη"

(c) iefimerida.gr

Βιβλία που αγαπήσατε και σκεφτήκατε « πρέπει να τα διαβάσουν οπωσδήποτε κι άλλοι», ή άλλα που έφτασαν στα χέρια σας, τα... φυλλομετρήσατε και μετά ξέμειναν στο ράφι, προσκαλείστε τώρα να τα αξιοποιήσετε με έναν πρωτότυπο και συλλογικό τρόπο, την «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη».

Σε αντίθεση με τις συμβατικές, κλειστού χώρου και συγκεκριμένου ωραρίου δημόσιες βιβλιοθήκες, η «Ανταλλακτική Βιβλιοθήκη» είναι υπαίθρια, μπορεί να χωρέσει έως και 350 βιβλία, δεν απαιτεί καμία εγγραφή και κυρίως είναι ανοιχτή στο κοινό όλο το 24ωρο και κάθε μέρα! Το υλικό και τα «αποθέματα» της τα διαχειρίζονται οι ίδιοι οι χρήστες χωρίς περιοριστικούς κανόνες. Με άλλα λόγια ο καθένας μπορεί να δώσει ένα ή περισσότερα βιβλία, να πάρει κάποιο άλλο ως αντάλλαγμα  και μετά είτε να το επιστρέψει ή να τοποθετήσει άλλο βιβλίο στη θέση του. Μην αγχωθείτε! Δεν υπάρχουν περιοριστικές δικλείδες. Το όλο εγχείρημα σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε με διάθεση για επικοινωνία, ανταλλαγή απόψεων και γνώσης, κοινωνική διάδραση και άνοιγμα στη γειτονιά και την πόλη!

Όπως μάλιστα αναφέρουν στοwww.vivliothiki.org οι εμπνευστές της ιδέας, οι αρχιτέκτονες Ειρήνη-Αιμιλία Ιωαννίδου και Ελευθέριος  Αμπατζής: «Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση στην παραδοσιακή έννοια της δημόσιας βιβλιοθήκης. Εξελίσσει την κοινωνική προσφορά και αλληλεπίδραση που μπορεί να επιτευχθεί μέσω των βιβλίων.»
Η ιδέα ξεκίνησε στο Δήμο Κηφισιάς και στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και από εκεί η σκυτάλη δόθηκε στη Βαρβάκειο, στο «Remap 4» στο Μεταξουργείο, στη Biennale της Αθήνας και στην πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι. Σύνολο τέσσερις για την ώρα και σύντομα ακόμα περισσότερες!

Εσείς μένει να εκτυπώσετε το ειδικό αυτοκόλλητο που θα βρείτε στην ιστοσελίδα www.vivliothiki.org, να το κολλήσετε στο βιβλίο που θα προσφέρετε και να κάνετε τη δική σας πρώτη συνεισφορά στην ανοιχτή βιβλιοθήκη.  Χαρίστε, δανειστείτε, ανταλλάξτε, προτείνετε ένα βιβλίο και αφήστε το να ταξιδέψει εντός και εκτός της πόλης σας. Και μπορεί κάποια μέρα να το βρείτε μπροστά σας μετά από πολλές αναγνώσεις.

Η ανταλλακτική βιβλιοθήκη συνεργάζεται με το Future Library, ένα δίκτυο δημόσιων και δημοτικών βιβλιοθηκών σε όλη την επικράτεια  με αποκλειστικό δωρητή το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.