Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Υπάρχει καλύτερη ζωή μετά τα 50; Και βέβαια!

Τρίτη ηλικία. Η ηλικία της σοφίας όπως λένε. Μαζί με τη σοφία όμως εμφανίζονται προβλήματα υγείας, συχνά και μια τάση παραίτησης από τα κοινά. Για πολλούς ηλικιωμένους, η τηλεόραση  αποτελεί την μοναδική ενασχόληση.

Κι όμως στον Οικολογικό Πολιτιστικό Σύλλογο Χαϊδαρίου (ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ) πιστεύουν ακράδαντα ότι η ζωή μετά τα 50 μπορεί να γίνει καλύτερη. Για αυτό το λόγο υλοποιούν πρόγραμμα για την εμπλοκή των πολιτών άνω των 50 σε δραστηριότητες, "με σκοπό  την  καλλιέργεια των προσωπικών, γλωσσικών, κοινωνικών και διαπολιτισμικών δεξιοτήτων, τη  συμβολή στην ανάπτυξη και υλοποίηση μη κερδοσκοπικών δραστηριοτήτων, τη συμβολή στην κοινότητα ως ενεργοί πολίτες και απόκτηση / ανάπτυξη / μετάδοση επιμέρους δεξιοτήτων". Το πρόγραμμα ονομάζεται «Seniors as volunteers in communities (SAVIC)» και εντάσσεται στο ευρωπαϊκό σχέδιο Senior.

Όπως μας πληροφορεί ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ μερικές από τις δραστηριότητες που πρόκειται να αναπτυχθούν στην Ελλάδα είναι:

1. Οργάνωση workshop για χρήση Web 2.0 and ICT (skype, email, facebook group, επεξεργασία φωτογραφίας, δημιουργία video, e-banking, search travel blogs).

2. Μαθήματα Αγγλικών (50 ώρες) και Ιταλικών (50  ώρες) τα οποία θα γίνονται παράλληλα μέσω της πλατφόρμας του moodle.

3. Δημιουργία ομάδας ποίησης, χορωδίας και παραδοσιακών χορών.

4. Επισκέψεις και βιωματικά εργαστήρια σε αρχαιολογικούς χώρους ώστε οι ενήλικες να μάθουν από το παρελθόν και το παρόν (Μονή Δαφνίου, Αρχαιολογικός χώρος Ελευσίνας, Ακρόπολη, Μυκήνες κτλ).

5. Επισκέψεις στις Λίμνες Κουμουνδούρου και Τσιβλού με βιωματικά  εργαστήρια.

6. Δράση στο Βοτανικό Κήπο Χαϊδαρίου, συνδυάζοντας μουσική και τέχνη.

7. Βιωματικά εργαστήρια για κομποστοποίηση, παρασκευή ψωμιού και μαγείρεμα με τη δύναμη του ήλιου.

8. Παρότρυνση των εθελοντών ηλικιωμένων να γίνουν bloggers και να γράφουν τις δικές τους ιστορίες

9. και τέλος, δράσεις αλληλεγγύης για την τοπική κοινωνία.

Την Κυριακή 15.12.2013, το πρόγραμμα περιλάμβανε ήπια πεζοπορία στο όρος Αιγάλεω (απ' όπου η φωτογραφία της είδησής μας). Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας συζητήθηκαν η ιστορία της περιοχής από την αρχαιότητα μέχρι τις ημέρες μας, η πλούσια  χλωρίδα και πανίδα του βουνού και τα προβλήματα που ο ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ. έχει καταγράψει (σκουπίδια, λαθροϋλοτομία, μη αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκύψει από τη διάνοιξη της σιδηροδρομικής γραμμής Ικονίου - Ασπροπύργου κτλ). Στην οικοξενάγηση πήραν μέρος μέλη και φίλοι του ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ., οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα SAVIC, μαθητές και γονείς από το 2ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου.

Μπορούμε να πούμε τίποτα άλλο πέρα από συγχαρητήρια στον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και τους ανθρώπους που δεν τα παρατούν, αλλά συνεχίζουν να μαθαίνουν και να προσφέρουν εθελοντικό έργο;

Δείτε εδώ περισσότερα για τον ΟΙΚΟ.ΠΟΛΙ.Σ και πως θα επικοινωνήσετε μαζί του. Και μην ξεχνάτε: αν έχετε συγγενείς και γνωστούς που διανύουν την τρίτη ηλικία μπορείτε να τους παροτρύνετε να ακολουθήσουν το παράδειγμα που μόλις διαβάσατε!