Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Πρακτικές για μείωση της σπατάλης στα εστιατόρια

«Είμαστε ό,τι τρώμε» λένε αρκετοί. «Είμαστε ό,τι δεν τρώμε» λέμε εμείς κι αναφερόμαστε στην σπατάλη τροφίμων που μεγαλώνει συνεχώς σε παγκόσμιο επίπεδο. Οι ανισότητες είναι πολλές. Σε παγκόσμιο επίπεδο, σχεδόν το 1/3 των τροφίμων που παράγονται καταλήγει στα σκουπίδια. Ταυτόχρονα, σχεδόν 800 εκ. Άνθρωποι υποφέρουν από υποσιτισμό. Η ποσότητα που πετιέται θα μπορούσε να υπερκαλύψει τις ανάγκες των πεινασμένων του κόσμου.
 
Την ίδια στιγμή, η σπατάλη τροφίμων προκαλεί προβλήματα περιβαλλοντικής διάστασης. Αν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας χωρίς σπατάλη φαγητού, θα μειώναμε σημαντικά την επιβάρυνση του περιβάλλοντος με λιπάσματα και φυτοφάρμακα, θα περιορίζαμε την κατανάλωση φυσικών πόρων και θα μειώναμε σημαντικά τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου. 
 
 
Η παραγωγή και η τελική κατανάλωση των τροφίμων είναι οι δυο τομείς όπου παρατηρείται η μεγάλη σπατάλη. Εκτός όμως αυτών των κλάδων, η σπατάλη παραμένει μεγάλη και κρίσιμη και στον κλάδο των υπηρεσιών τροφίμων (εστιατόρια, καντίνες, catering κτλ). Η WWF Καλύτερη Ζωή παρουσιάζει έναν συνοπτικό οδηγό περιορισμού της σπατάλης τροφίμων σε εστιατόρια και γενικότερα εταιρείες εστίασης. 
 
Αν είσαστε εστιάτορας ή ιδιοκτήτης εταιρείας εστίασης, δείτε με προσοχή τον οδηγό που ακολουθεί πιο κάτω και σκεφτείτε πως μπορείτε κι εσείς να βάλετε ένα λιθαράκι για τον περιορισμό της σπατάλης. Εκτός του καλού που θα κάνετε στο περιβάλλον και τον συνάνθρωπο σας, θα έχετε όφελος και στην επιχείρησή σας.