Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Όταν ο Αλέξανδρος Παπανδρέου μαγειρεύει για όλους εμάς!

Στην πρόσκλησή μας να συμμετέχει στο διήμερο φεστιβάλ κατά της σπατάλης τροφίμων, ο Αλέξανδρος Παπανδρέου απάντησε θετικά στη στιγμή. Σχολίασε μάλιστα ότι δεν θα χρειαζόταν να του βρούμε υλικά. "Θα μαγειρέψω με ό,τι έχει μείνει στο ψυγείο μου. Είναι σημαντικό να εξασκηθούμε πάνω σ'αυτό και να μάθουμε να μην υποτιμάμε τους μικρούς θησαυρούς που συχνά κρύβονται στο ψυγείο μας".
 
Άκρως συνειδητοποιημένος και καλά διαβασμένος επί του θέματος, βρέθηκε μαζί μας στο Impact Hub την Κυριακή 26 Ιανουαρίου και συνομίλησε με κόσμο κάθε ηλικίας μαγειρεύοντας δύο γευστικές και δροσιστικές συνταγές. Αντάλλαξε ιδέες για την αξιοποίηση των τροφίμων που έχουμε στο σπίτι μας, σχολίασε πόσο σημαντική είναι η κοινωνική αλληλεγγύη στην Ελλάδα της κρίσης και μας θύμισε ότι η "ομορφιά" στα υλικά που χρησιμοποιούμε βρίσκεται στη γεύση τους και όχι στην εμφάνιση και στο σχήμα τους! "30% των τροφίμων που παράγονται δεν φτάνουν ποτέ στα ράφια των καταστημάτων λόγο των υπάρχοντων κριτηρίων ομορφιάς". Μήπως κι εσείς την επόμενη φορά να μην ψάξετε την πιο όμορφη κοκκινωπή ντομάτα ή το πιο καλοσχηματισμένο παξιμάδι; Θα δείτε ότι η γεύση τους δεν θα σας διαψεύσει!
 
Παρακάτω, σας δίνουμε τις συνταγές που μας παρουσίασε και σας προτείνουμε να κάνετε κι εσείς μία καλή εξερεύνηση στο ψυγείο σας! Καλή εξάσκηση και καλή επιτυχία!
 
 
1. Μακαρονοσαλάτα με πέννες, αλλαντικά και λαχανικά
Χρόνος Προετοιμασίας: 20 λεπτά
Για 4 άτομα
 
Υλικά 
250 γραμμάρια πέννες που έχουν περισσέψει
2 τομάτες κομμένες σε κυβάκια
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
2-3 φέτες ζαμπόν ψιλοκομμένο
4-5 φέτες σαλάμι αέρος ψιλοκομμένο
2 πρέζες καπνιστή πάπρικα
2 κουταλιές μουστάρδα
Αλάτι 
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Λίγα flakes γραβιέρας
 
Εκτέλεση 
Σε ένα ξύλο κοπής με ένα κοφτερό μαχαίρι ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά, τις τομάτες, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και την πράσινη πιπεριά και τα τοποθετούμε σε ένα μεγάλο μπολ.
Στο ίδιο ξύλο κοπής ψιλοκόβουμε το ζαμπόν και το σαλάμι αέρος και τα προσθέτουμε και αυτά στο μπολ. 
Βάζουμε στο μπολ με τα υλικά τις πέννες που έχουν περισσέψει μαζί με την καπνιστή πάπρικα, τη μουστάρδα, λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε καλά με 2 κουτάλια.
Σερβίρουμε σε βαθιά ατομικά πιάτα με λίγα flakes γραβιέρας από πάνω. Καλή όρεξη!
 
 
2. Ορεκτικό με σπασμένα λαδοπαξίμαδα  Κυθήρων με στρώσεις από κιμά, γιαούρτι και μαριναρισμένες φέτες αγγουριού
 
Χρόνος προετοιμασίας :10 λεπτά
 
Υλικά
Σπασμένα λαδοπαξιμάδα που έχουν μείνει μέσα στη σακούλα
150 γραμμάρια κιμά από φαγητό που έχει περισσέψει
Περισσευούμενο γιαούρτι
2 αγγουράκια που έχουν μείνει στο συρτάρι του ψυγείου
Ελαιόλαδο
Αλάτι
Φρεσκοτριμένο μαύρο πιπέρι
Φρεσκοτριμένο ροζ πιπέρι
Ψιλοκομμένο μαϊντανό από μαϊντανό που έχει ξεμείνει στο ψυγείο
1 φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
1 κουταλιά τζίντζερ ψιλοκομμένο
 
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε τα αγγούρια σε πολύ λεπτές φέτες και τα μαρινάρουμε με αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ψιλοκομμένο τζίντζερ και λίγο ελαιόλαδο. Στον κιμά που έχει περισσέψει προσθέτουμε μια κουταλιά μαϊντανό ψιλοκομμένο και ανακατεύουμε. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε καλά και σε μικρά κομμάτια τα λαδοπαξίμαδα και προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι. Ανακατεύουμε καλά και τοποθετούμε το μείγμα σε ένα μικρό τσέρκι σαν βάση. Από πάνω προσθέτουμε τον κιμά που έχει μείνει με τον μαϊντανό. Από πάνω προσθέτουμε το γιαούρτι που μας έχει μείνει και τέλος προσθέτουμε το ψιλοκομμένο αγγούρι που έχουμε μαρινάει. Αφαιρούμε το τσέρκι και σερβίρουμε σαν ορεκτικό. Έτοιμο!
 
Τις επόμενες ημέρες η Καλύτερη Ζωή θα δημοσιεύσει τις συνταγές όλων των συμμετέχοντων σεφ, ενώ μετά την ανακοίνωση των νικητών του πρωτότυπου διαγωνισμού με περισσεύματα τροφίμων όλες οι συνταγές θα είναι συγκεντρωμένες σε ένα γεμάτο γευστικές εκπλήξεις e-book συνταγών! Μείνετε συντονισμένοι!