Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ

Ο δεκάλογος του DIY για αρχάριους (και μη!)

1. Ξεκινήστε με κάτι εύκολο και απλό! Είναι πολύ σημαντικό να κάνετε μία ομαλή εισαγωγή στον μικρόκοσμο του «φτιάξτο μόνος σου», καθώς θα απολαύσετε τη χαρά της δημιουργίας. Σταδιακά, και όταν δείτε τι σας διασκεδάζει περισσότερο πειραματιστείτε με πιο δύσκολες κατασκευές.
 
2. Μη φοβάστε να αποτύχετε ή να κάνετε κάποιο λάθος. Η επανάληψη, η δοκιμή και ο πειραματισμός είναι απαραίτητα βήματα που θα σας οδηγήσουν σταδιακά στην επιτυχία.
 
3. Σκεφτείτε τι υπάρχει στο σπίτι ή στον κήπο σας που θα θέλατε να αλλάξετε. Όταν βρείτε το αντικείμενο, πάρτε ιδέες από το internet και δείτε τη διαδικασία βήμα-βήμα. Θα δείτε ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό από όσο φαντάζεστε.
 
4. Να έχετε ένα καθαρό πλάνο της εργασίας σας. Είναι βασικό να ξέρετε τα βήματά σας και που θέλετε να καταλήξετε!
 
5. Θυμηθείτε που είναι η εργαλειοθήκη σας και ελέγξτε τα εργαλεία που διαθέτετε. Κατηγοριοποιήστε τα και εστιάστε στα βασικά. Σταδιακά, και αν δείτε ότι το DIY είναι κάτι που σας συνεπαίρνει, επενδύστε χρήματα για να αγοράσετε πρόσθετε υλικά και εργαλεία. Αρκεί βέβαια να μην το παρακάνετε! 
 
6. Προτιμήστε οικολογικά υλικά, φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό ή προστατευτικά εξαρτήματα (πλαστικά γυαλιά, γάντια κ.α.) και αποφύγετε επικίνδυνα και κοφτερά αντικείμενα/εργαλεία, αν έχετε παιδιά κοντά σας.
 
7. Διατηρήστε τον χώρο εργασία σας καθαρό και τακτοποιημένο. Τοποθετήστε τα αιχμηρά εργαλεία σε ψηλά ράφια και κατηγοριοποιήστε τα υλικά εργασίας σας. Καθαρίστε τα εργαλεία σας μετά τη χρήση τους.
 
8. Συζητήστε τις ιδέες σας με φίλους, ανταλλάξτε ιδέες και προσκαλέστε τους να συμμετέχουν σε αυτό που κάνετε αν νιώθετε ότι μπορεί να αποβεί δημιουργικό! Το DIY είναι πιο ωραίο όταν αποκτάει ομαδική και συνεργατική διάσταση.
 
9. Η υπομονή, η επιμονή, η φαντασία και ο χρόνος θα πρέπει να είναι τα βασικά εφόδια σας όταν ασχολείστε με DIY κατασκευές. Η χαρά της δημιουργίας, της μάθησης και της εμπειρίας θα ανταμείψουν τον κόπο σας με το παραπάνω!
 
10.Θυμηθείτε τέλος ότι δεν είναι απαραίτητο να είστε καλοί σε όλα. Το DIY έχει τέτοιο εύρος που σε καθέναν από εμάς αρέσουν διαφορετικά πράγματα. Βρείτε τον τομέα σας και ξεκινήστε!