Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γαλλική επανάσταση...κατά της σπατάλης τροφίμων!

Η Γαλλία προτάσσει το δικό της «Όχι» στη σπατάλη τροφίμων με την Υπουργό Περιβάλλοντος Σεγκολέν Ρουαγιάλ να επιδιώκει μια σειρά δεσμεύσεων από γαλλικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ για τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων.


Αν και οι δεσμεύσεις είναι εθελοντικές, το σημαντικό είναι ότι τα σούπερ μάρκετ κάνουν βήμα προς έναν πιο βιώσιμο τρόπο διανομής και αξιοποίησης τροφίμων με την υπόσχεση να δωρίζουν τα απούλητα τρόφιμά τους σε φιλανθρωπικά ιδρύματα.

Σημειώστε εδώ ότι η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την απαγόρευση καταστροφής των απούλητων πλην βρώσιμων τροφίμων και εντάσσεται στο πλαίσιο δράσης για τα απόβλητα τροφίμων και τη μείωση αυτών.  Η Γαλλίδα Υπουργός όμως δεν σταματάει εκεί! Στοχεύει μεταξύ άλλων να αλλάξει το σύστημα «ημερομηνίας λήξης» που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για συγκεκριμένα τρόφιμα.  Κοινώς, ένα ουσιαστικό μέρος της συμφωνίας με τα σούπερ μάρκετ έγκειται στη διεύρυνση του αριθμού των προϊόντων που δεν θα φέρουν την ετικέτα «ημερομηνία λήξης». Σκεφτείτε ότι σήμερα, μονάχα ένας πολύ μικρός αριθμός προϊόντων, όπως η ζάχαρη, το αλάτι και το ξύδι, δεν απαιτείται να έχει ημερομηνία λήξης στην ετικέτα του.

Το τραγικό της εν λόγω περίπτωσης όμως  είναι ότι, σύμφωνα με το ισχύον ευρωπαϊκό σύστημα, πολλά είδη διατροφής με «ανάλωση κατά προτίμηση πριν» ημερομηνία πετιούνται, αν και εξακολουθούν να είναι ασφαλή για κατανάλωση. Μείζον ζήτημα μάλιστα παραμένει ότι πολλοί καταναλωτές δεν είναι σε θέση να ξεχωρίζουν τη διαφορά μεταξύ των ενδείξεων «ανάλωση κατά προτίμηση» και «ημερομηνία λήξης».


Κι ενώ τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης προσβλέπουν δυναμικά στη μείωση της σπατάλης τροφίμων στα σούπερ μάρκετ, έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία, διαπιστώνει ότι η πλειονότητα της σπατάλης τροφίμων σημειώνεται στα νοικοκυριά και τα εστιατόρια. Στην Ελλάδα το φαινόμενο δεν διαφέρει πολύ μιας που κάθε νοικοκυριό πετάει στον κάδο σκουπιδιών 98,9 κιλά τροφίμων κάθε χρόνο, ενώ τα στοιχεία για την Ευρωπαϊκή Ένωση αποκαλύπτουν ότι περίπου 179 κιλά τροφίμων σπαταλάει κάθε Ευρωπαίος πολίτης. Αν η κατάσταση δεν αλλάξει, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι τα απόβλητα των τροφίμων στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ανέλθουν σε 126 εκατομμύρια τόνους ετησίως μέχρι το 2020, σημειώνοντας αύξηση 40%! Εξίσου λυπηρό είναι ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών εκτιμάει ότι περίπου 30% - 50% της παγκόσμιας παραγωγής τροφίμων χάνεται.


Σε αυτή τη βάση, το Ευρωκοινοβούλιο ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν από τρία χρόνια (2012) να αναλάβει συστηματική δράση για τη μείωση της σπατάλης τροφίμων ως το 2025 με βάση το πακέτο κυκλικής οικονομίας. το οποίο και έθεσε ένα στόχο μείωσης της σπατάλης τροφίμων κατά 30% μέσα από ανακύκλωση και άλλες ουσιαστικές μεθόδους αξιοποίησης των τροφίμων.


Στη χώρα μας που πολλοί άνθρωποι ταλανίζονται από την κρίση, το ζήτημα της σπατάλης τροφίμων δεν μπορεί να περνάει στα ψιλά γράμματα. Όλοι μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη μείωση του φαινομένου. Είτε ξεκινώντας από τη μείωση της σπατάλης στο σπίτι μας είτε μειώνοντας τη σπατάλη όταν τρώμε έξω ή όταν ψωνίζουμε τρόφιμα για το νοικοκυριό μας! Μικρές πράξεις που μπορούν να φέρουν μεγάλα αποτελέσματα, όσο μεγάλος και μακρύς και αν φαίνεται ο δρόμος!
 

photo (c):USDA