Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Αυτοκίνητο στην πόλη: 6 φορές ακριβότερο από το ποδήλατο!

Μπορεί το αυτοκίνητο να είναι η εύκολη λύση για τις μετακινήσεις σου αλλά μήπως πιέζει το πορτοφόλι σου πολύ περισσότερο από όσο νομίζεις;

Για πρώτη φορά μια ομάδα επιστημόνων μελέτησε την οικονομική διάσταση της χρήσης αυτοκινήτου για τις μετακινήσεις στην πόλη και  στη συνέχεια υπολόγισε το αντίστοιχο κόστος με τη χρήση ποδηλάτου.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες σουηδικού πανεπιστημίου και λάμβανε υπόψη τις διαφορετικές παραμέτρους της πόλης της Κοπεγχάγης, μία από τις κατεξοχήν ποδηλατικές πόλεις. Οι παράμετροι ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση, οι επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή, ο θόρυβος, η κίνηση στους δρόμους και η υγεία των κατοίκων.

Αν μάλιστα υπολογιστεί το ατομικό και κοινωνικό κόστος που έχει το καθένα από τα δύο αυτά μέσα μεταφοράς, οι λογαριασμοί είναι σαφείς: κάθε ένα χιλιόμετρο με το αυτοκίνητο κοστίζει 0,50 ευρώ, τη στιγμή που μια βόλτα με το ποδήλατο μόλις 0,08. Και αν εκτιμήσουμε τη σχέση κόστους – οφέλους για το σύνολο της κοινωνίας θα δούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη διαφορά. Το κάθε χιλιόμετρο στο αυτοκίνητο κοστίζει 0,15 ευρώ, ενώ με τη χρήση του ποδηλάτου όλοι κερδίζουν 0,16.

 

[[{"fid":"6965","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Γι αυτό άσε το αυτοκίνητο παρκαρισμένο στο σπίτι και βρες εναλλακτικούς τρόπους μετακίνησης ανάλογα με τις ανάγκες σου. Αν θεωρείς την πόλη σου «ακατάλληλη» για τη χρήση ποδηλάτου, προτίμησε να χρησιμοποιήσεις τα Μέσα Αστικής Συγκοινωνίας ή ακόμα και το carpooling. Και τέλος μην ξεχνάς ότι η πεζοπορία είναι ιδανική γυμναστική τόσο για την υγεία σου όσο και για το σώμα σου.

Αν μετά από όλα τα παραπάνω επιμένεις ότι είσαι από αυτούς που δεν μπορούν να αποχωριστούν το τετράτροχο του όχημα τότε προσπάθησε να κάνεις όσο το δυνατόν περισσότερο οικονομικότερη την οδήγησή σου. Μερικές συμβουλές είναι να συντηρείς το αυτοκίνητο τακτικά, να ελέγχεις την πίεση στα λάστιχα,  να αποφεύγεις τις απότομες επιταχύνσεις και τα απότομα φρεναρίσματα αλλά και τα περιττά βάρη στο πορτ-μπαγκάζ.    

 

[[{"fid":"6966","view_mode":"default","fields":{"format":"default","field_file_image_title_text[und][0][value]":""},"type":"media","attributes":{"class":"media-element file-default"}}]]

Μπορούμε να μετακινηθούμε και να ζήσουμε καλύτερα στην πόλη! Είναι στο χέρι μας και το όχημα που θα επιλέξουμε!

 

Πηγή: Ecoportal
 

...