Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Αποτσίγαρα: Μία μεγάλη απειλή των ελληνικών ακτών

Τα νούμερα και τα στατιστικά στοιχεία που ακολουθούν θα πείσουν τον καθένα, καπνιστή και μη, για το αλυσιδωτό κακό που προκαλεί αυτή η περιβόητη έξη:
6 τρις τσιγάρα  περίπου καπνίζονται σε ετήσια βάση παγκοσμίως. Ταυτόχρονα, μέσα  από δράσεις καθαρισμού και κατά μήκος 32.000 χλμ. ακτών ανά τον κόσμο συγκεντρώθηκαν πάνω από 2 εκατομμύρια αποτσίγαρα, με τη Μεσόγειο θάλασσα να πλήττεται από τα αποτσίγαρα ως το πλέον διαδεδομένο στερεό απόβλητο. Κοινώς, 40% των απορριμμάτων που βρέθηκαν στις ακτές της Μεσογείου ήταν αποτσίγαρα. Λίγα νούμερα ακόμα; Τα φίλτρα του τσιγάρου αποτελούνται από ένα ειδικό είδος πλαστικού που χρειάζεται έως και 15 χρόνια για να διαλυθεί χωρίς όμως ποτέ να διασπαστεί πλήρως. Σε επίπεδο υγείας, το Αμερικάνικο παράρτημα Υγείας και Ανθρώπινων Υπηρεσιών αναφέρει ότι ο καπνός περιέχει 4.000 χημικές ουσίες, από τις οποίες 50 είναι δυνητικά καρκινογόνες εξαιτίας του τρόπου καλλιέργειας του με εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και άλλα χημικά.
 
Πράγματι, τα απερίσκεπτα πεταμένα αποτσίγαρα έχουν αρνητικό αντίκτυπο όχι μόνο στη ρύπανση των παράκτιων περιοχών, τη χλωρίδα και την πανίδα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία, την αλιεία και φυσικά το πλέον υποσχόμενο κεφάλαιο της χώρας μας, τον τουρισμό. Βρώμικες παραλίες από πεταμένα πλαστικά και αποτσίγαρα στοχοποιούνται για την  αποθάρρυνση τουριστών να τις επισκεφτούν, ενώ ολοένα και συχνότερα βγαίνουν στη δημοσιότητα αποκρουστικές εικόνες θαλασσινής θεματολογίας που μόνο ειδυλλιακές ακτές δε θυμίζουν.
 
«Καλά τώρα, το δικό μου τσιγάρο θα βλάψει;»
 
Αναντίρρητα, λίγο ή πολύ οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει, ακούσει ή σκεφτεί ότι το δικό μας μερίδιο ευθύνης είναι τόσο μικρό που ούτε βλάπτει ούτε και αλλοιώνει το περιβάλλον. Σε κάποιους άλλους είναι ενδεχομένως εξίσου οικεία η εικόνα του στρουθοκαμηλισμού καπνιστών που μετά την τελευταία ρουφηξιά τσιγάρου, το θάβουν συνωμοτικά βαθιά στην άμμο προσμένοντας να «εξαφανιστεί μια και έξω» ως δια μαγείας.  Η εικόνα ωστόσο θυμίζει καπνό που μαρτυράει φωτιά. Κάθε αποτσίγαρο, όσο μικρού μεγέθους ή καλά κρυμμένο και αν είναι προκαλεί αλυσιδωτά προβλήματα σε περιβαλλοντικό και ανθρώπινο επίπεδο.  
 
Ως «ζωτική» ανάσα ενάντια στο πρόβλημα καταφτάνει το πρόγραμμα Life Ammos που βάζει πλώρη για την ανάπτυξη και εφαρμογή μιας ενημερωτικής εκστρατείας με κύριο σκοπό την πρόληψη  και μείωση των απορριμμάτων καπνιστών στις ελληνικές ακτές. Μέσα από διάφορα «χρήσιμα» εργαλεία, όπως εθελοντικούς καθαρισμούς, διαδραστικά παιχνίδια, εκπαιδευτικά προγράμματα αλλά και ενημέρωση κοινού, το πρόγραμμα μας υπενθυμίζει εύστοχα ότι η παραλία δεν είναι ένα απέραντο σταχτοδοχείο! Ήδη το πρόγραμμα μετράει δράσεις σε επιλεγμένες παραλίες και η υφιστάμενη κατάσταση των παραλιών αποκαλύπτει ότι η ευαισθητοποίηση και συμμετοχή όλων είναι απαραίτητη. Σημειώνεται ενδεικτικά εδώ ότι από τις 15 ακτές που επιλέχθηκαν προς καταμέτρηση, στο βάθρο "υψηλού κινδύνου" ανεβαίνουν η παραλία του Σχινιά, όπου και βρέθηκαν 15 αποτσίγαρα ανά τετραγωνικό μέτρο, η παραλία Φανάρι στην Κομοτηνή με 14 αποτσίγαρα ανά τ.μ. και η παραλία Επανομής με 10 αποτσίγαρα ανά τ.μ. Περισσότερες μετρήσεις μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο πίνακα:
 
 
 
Επικίνδυνο, ρυπαρό, αντιαισθητικό, δηλητηριώδες, καταστροφικό, όποιο επίθετο και αν σας έρθει πρώτο κατά νου στη σκέψη ενός αποτσίγαρου, η εποχή και οι συνθήκες απαιτούν σωστή ενημέρωση, δράση και αντίδραση. Την επόμενη φορά που ένα αποτσίγαρο "πάει να κρυφτεί" κάτω από την άμμο, ζητήστε από τον αμελή φίλο, γνωστό ή συγγενή σας να πάψει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του. Λύση υπάρχει πάντα, αρκεί να υπάρχει θέληση και… φαντασία. Αυτό άλλωστε σκέφτηκε μία αμερικάνικη εταιρεία μέσα από την πρωτότυπη ιδέα «αξιοποίησης» αποτσίγαρων και μετατροπής αυτών σε..πλαστικό κατόπιν κομποστοποίησής τους. 
 
πηγή πληροφοριών: Life Ammos