Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Aπό όλα (τα σκουπίδια) έχει ο θαλάσσιος μπαξές.

Το δίχτυ βγαίνει στην επιφάνεια, καταλήγει στο σκάφος και όταν ανοίγει αποκαλύπτει τους θαλάσσιους θησαυρούς που αλιεύτηκαν: Πλαστικά μπουκάλια, σκισμένες πλαστικές σακούλες, λάστιχα, πετονιές και..πλαστικά βαρέλια. Ο λόγος για την ψαριά της μηχανότρατας «Γρηγορούσα» μία χειμωνιάτικη μέρα στον Αργοσαρωνικό.
 
Το video που θα δείτε εδώ, το έστειλε ο Νίκος Μακαρατζής σε συνέχεια της δράσης μας «Όχι άλλα θαλάσσια σκουπείδη». Με θλίψη και απογοήτευση διαπιστώσαμε τον μεγάλο όγκο και την ποικιλία σκουπιδιών που ξεπροβάλλουν από την ψαριά και απειλούν τη θαλάσσια ζωή, την ισορροπία του περιβάλλοντος και την ανθρώπινη υγεία. Σκουπίδια που φτάνουν στα δίχτυα αλιευτικών σκαφών προερχόμενα από ποτάμια, παραλίες, κατοικίες πόλεων, αλλά και άλλα σκάφη... 
 
Οι περισσότεροι το έχουμε ήδη διαβάσει, αλλά η επανάληψη είναι μητέρα μαθήσεως:  Τα σκουπίδια που καταλήγουν στα θαλάσσια ύδατα γίνονται δυστυχώς συχνά «τροφή» για πολλά θαλάσσια είδη και πολλές φορές αιτία θανάτου τους. Οι πλαστικές σακούλες μάλιστα όταν καταλήγουν στο στομάχι θαλάσσιων ζώων και πτηνών έχουν συχνά μοιραίες  συνέπειες για τις φάλαινες, τις φώκιες και τους γλάρους, καθώς και για πολλά απειλούμενα είδη χελώνας. Το ίδιο επικίνδυνα μπορούν να αποβούντα αποτσίγαρα και τα καπάκια των πλαστικών μπουκαλιών που συχνά καταπίνουν τα θαλάσσια θηλαστικά με τελικό αντίκτυπο στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.
 
Θυμηθείτε! Τα σκουπίδια μας ανήκουν στους κάδους απορριμμάτων και ανακύκλωσης και όχι στις θάλασσες και τις ακτές. Προμηθευτείτε μία σακούλα σε κάθε σας βόλτα προς την παραλία και δώστε δύο μόνο λεπτά από τον χρόνο σας να μαζέψετε τα σκουπίδια τριγύρω σας πριν φύγετε.
 
Αν, όπως λένε πολλοί, στην παραλία νιώθουμε σαν στο σπίτι μας, τότε οφείλουμε να δούμε σε τι σπίτι θέλουμε να ζούμε.