Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Σουβλάκι εμπιστευτικό

Σουβλάκι εμπιστευτικό!

Η δράση αυτής της εβδομάδας σε προσκαλεί να δεις πως οι διατροφικές επιλογές σου συνδέονται, εκτός από την όρεξή σου, με το περιβάλλον, την φυσική κατάστασή σου και το … «νερό που τρώμε».
 
Όταν μιλάμε για το υδατικό αποτύπωμα ενός τροφίμου αναφερόμαστε στο νερό που απαιτείται για την παραγωγή του. Έχουμε αναφερθεί παλιότερα σε αυτό και δείξαμε για παράδειγμα ότι για την παραγωγή ενός κιλού χοιρινού κρέατος απαιτούνται σχεδόν 4.800 λίτρα νερού, όταν την ίδια στιγμή για ένα κιλό ντομάτες το υδατικό αποτύπωμα είναι λιγότερο από 180 λίτρα.
 
Τώρα προχωράμε λίγο παραπάνω στο ίδιο αντικείμενο κι ανοίγουμε τον φάκελο "Σουβλάκι εμπιστευτικό". Ο καθηγητής του Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Αναστάσιος Στάμος, υπολόγισε πόσο είναι το υδατικό αποτύπωμα του εθνικού μας εδέσματος και τα νούμερα θα σας εκπλήξουν.
 
Γνωρίζοντας ότι κατά μέσο όρο στην Ελλάδα καταναλώνονται κάθε χρόνο περίπου 3 εκατομμύρια σουβλάκια, ο κ. Στάμος έκανε τους υπολογισμούς του και διαπίστωσε ότι το συνολικό υδατικό αποτύπωμα του εθνικού μας εδέσματος ανέρχεται ετησίως σε 714 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού.  Για να γίνει πιο κατανοητό, το υδατικό αποτύπωμα από τα σουβλάκια που καταναλώνουμε κάθε χρόνο αρκεί για να γεμίσουμε 21 φορές το φράγμα του Μαραθώνα! Κι όλα αυτά, χωρίς να συμπεριλάβουμε το κρεμμύδι, το τζατζίκι, τις πατάτες, τη σως κι άλλα συνοδευτικά!

Καλή επιτυχία :)
 
* Τα στοιχεία με τους υπολογισμούς του κ. Στάμου έχουν προέλθει από εδώ.
 
 
Εκπρόθεσμη
έληξε: 14-05-2014
Πάτα "θα το κάνω" για να αναλαβεις δράση

Συγχαρητήρια!

Ολοκλήρωσες τη δράση και κέρδισες

XXX ΠΟΝΤΟΥΣ

Συμπλήρωσε την εμπειρία σου και

ΘΕΛΩ! ΟΧΙ ΤΩΡΑ

 

Κάνε μία απόπειρα να περιορίσεις όσο μπορείς την κατανάλωση του αγαπητού εδέσματος και να αποφύγεις κατά το δυνατόν τα γαρνιρίσματα με παχυντικά (κι ανθυγιεινά) συστατικά. 

Όποτε μπορείς, προτίμησε κρέας κοτόπουλου και όχι χοιρινού. Ξεκίνα από σήμερα! Η διατροφή που είναι υγιεινή για εμάς είναι και για το περιβάλλον!  

35
ΜΕΛΗ

Τι κερδίζεις

50
έγκαιρα
10
εκπρόθεσμα

Είναι σημαντικό να επιλέγουμε όσο το δυνατόν λιγότερο επεξεργασμένες τροφές και είναι βασικό να ξέρουμε από ποια μαγαζιά το προμηθευόμαστε, να αποφεύγουμε τα πολύ λιπαρά συστατικά και να περιορίζουμε την κατανάλωση τους στη σωστή ποσότητα. Θα ωφελήσει την υγεία μας και το περιβάλλον!