Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ

Κομπόστ: το δικό σου οργανικό λίπασμα!

Έχεις κήπο ή μπαλκόνι, καλή διάθεση και λίγα πράσινα υπολείμματα από οργανική ύλη; Τότε μπορείς να κάνεις κάτι μαγικό. Μπορείς να κάνεις ένα μείγμα από οργανικά περισσεύματα να μεταμορφωθεί σε ένα πλούσιο καφέ λίπασμα! Πώς; Μέσα από τη διαδικασία της κομποστοποίησης. Το κομπόστ, για όσους δε γνωρίζουν τη λέξη, είναι το φυσικό λίπασμα που παράγεται από την αποσύνθεση οργανικών υλικών.

Η κομποστοποίηση είναι μία πολύ απλή, εύκολη και αποτελεσματική διαδικασία που 1) θα σε βοηθήσει να μειώσεις τα οργανικά απορρίμματα 2) θα χαρίσει στα φυτά σου θρεπτικό λίπασμα 3) θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρήματα 4) θα σου δείξει στην πράξη την ουσία του κύκλου ζωής των υλικών!

Αν θέλεις να δοκιμάσεις να κάνεις το δικό σου κομπόστ, τα βασικά σημεία που πρέπει να προσέξεις είναι το τι μπορούμε να κομποστοποιήσουμε (π.χ. όχι υπολείμματα μαγειρεμένου φαγητού με λάδια κλπ), τι είδους κάδο πρέπει να επιλέξεις ή πως να τον φτιάξεις μόνος, τι συντήρηση χρειάζεται (τακτικό ανάδεμα, αερισμός, βοηθητικά αποσύνθεσης, γαιοσκώληκες κλπ) και πόσος χρόνος θα χρειαστεί (το κομπόστ χρειάζεται κάποιους μήνες για να γίνει σωστά οπότε μην είσαι ανυπόμονος).

Θυμήσου ότι κάποιοι δήμοι παρέχουν δωρεάν συμβουλές και κάδους κομποστοποιησης στους δημότες τους οπότε δεν χάνεις κάτι να ρωτήσεις!
 

Εκπρόθεσμη
έληξε: 20-05-2015
Πάτα "θα το κάνω" για να αναλαβεις δράση

Συγχαρητήρια!

Ολοκλήρωσες τη δράση και κέρδισες

XXX ΠΟΝΤΟΥΣ

Συμπλήρωσε την εμπειρία σου και

ΘΕΛΩ! ΟΧΙ ΤΩΡΑ

 

Αρχικά, δες εδώ τις οδηγίες κομποστοποίησης από την Καλύτερη Ζωή και γίνε σαϊνι στο τι κομποστοποιείται και τι όχι!

Στη συνέχεια δες εδώ τι είδους κάδο μπορείς να προμηθευτείς ή να φτιάξεις. Θα βρεις κομποστοποιητές σε ολοένα και περισσότερα καταστήματα. Αν πάλι προτιμάς κάτι χειροποίητο πάρε μερικές ιδέες εδώ και εδώ.

Όρισε ένα σημείο στον κήπο ή το μπαλκόνι όπου θα βάλεις τον κομποστοποιητή σου. Ξεκίνα να κομποστοποιείς! Θυμήσου ότι ο σωστός αερισμός και τα υλικά σε σωστό μέγεθος θα καθορίσουν κατά πολύ την επιτύχια του εγχειρήματός σου.

Όταν έχεις έτοιμο το πρώτο σου οργανικό λίπασμα μοιράσου την εμπειρία σου μαζί μας. Πες μας αν ήταν τελικά μία εύκολη ή δύσκολη διαδικασία και δοκίμασε το λίπασμα στα φυτά σου. Σίγουρα θα δεις μεγάλα αποτελέσματα. Καλή επιτυχία!

23
ΜΕΛΗ

Τι κερδίζεις

50
έγκαιρα
10
εκπρόθεσμα

Θα αξιοποιήσεις τα οργανικά περισσεύματα της κουζίνας σου, ενώ θα χαρίσεις στα φυτά σου θρεπτικό λίπασμα και εξοικονομήσεις χρήματα. Και πάνω από όλα θα δεις στην πράξη τον κύκλο ζωής των τροφίμων και τη μαγική μεταμόρφωσή τους σε χρήσιμο λίπασμα που θα έχεις κάνει εσύ!